eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dávid Sándor: Sebastian Vettel pályafutása olyan, mint egy hősköltemény

Hőskölteménynek nevezte Dávid Sándor a 2010-es Formula-1 világbajnok, Sebastian Vettel eddigi pályafutását. Az InfoRádió Aréna című műsorában a szakértő elmondta: az év közepén még ő sem számított a német versenyző győzelmére, viszont a csapat mindvégig azt sugallta, hogy bízik benne.

Bizonyos szempontból meglepetés volt Sebastian Vettel világbajnoki győzelme - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Dávid Sándor. A Formula-1 szakértő arra emlékeztetett, hogy az utolsó futam előtt a Red Bull német pilótájának Hamilton után a legkevesebb esélye volt a cím megnyerésére, a négy lehetséges befutó közül.

Dávid Sándort igazából mégsem érte teljesen váratlanul a Formula-1 eddigi legfiatalabb bajnokának diadala. Mint mondta, hónapokkal ezelőtt Frank Tamással beszélgetett az esélyekről, és a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke akkor kijelentette, hogy Vettel nyeri idén a világbajnokságot. Jóllehet a német pilóta abban az időszakban többször is kiesett, vagy hátrányba került a futamokon.

A Red Bull csapat teljesítményét Dávid Sándor egy hőskölteményhez hasonlította, amelyben minden szereplő a tőle telhető legtöbbet tette Vettelért, és ennek végén született meg a csodálatos eredmény: a fiú világbajnok lett. Igaz, a másik oldalról már kissé árnyasabb a kép - jegyezte meg a szekértő.

A történet hősköltemény részét Dávid Sándor így részletezte: adva van egy osztrák csapat, amelyet néhány éve a Formula-1-ben sikertelenül szereplő Jaguár megvásárlásával Dietrich Mateschitz, a Red Bull energiaital-gyártó vállalat tulajdonosa alapított.Az üzletember Toro Rosso néven egy másik istállót is életre keltett, mindezt azzal a céllal, hogy egyszer világbajnokok legyenek.

A Red Bull történetében három tiroli érdekeltségű osztrákot is találunk, folytatta Dávid Sándor: egyrészt Mateschitzot, aki nem sajnálta a pénzt céljai eléréshez, továbbá a Toro Rosso csapatot egy ideig vezető egykori kiváló Formula-1-es pilóta, Gerhard Bergert, és a képeken eddig ritkán szereplő Helmut Markót, aki ügyvéd ugyan, de emellett versenyzőképző iskolát is fenntartott.

Ez a német ajkú közösség támogatta Sebastian Vettelt, aki amúgy első futamgyőzelmét Gerhard Berger csapatánál aratta 2008-ban. Onnan vették át egy évvel később a Red Bull Formula-1-es istállójához, ahol meglátták benne a lehetőséget, és elkezdték menedzselni.

A német pilóta pályafutás eleinte olyan volt, mint egy szinuszgörbe: hol nagyon ment neki, hol viszont túlfűtötte magát, és vagy az autója hagyta cserben, vagy ő rontott el valamit. Dávid Sándor megjegyezte: szerinte a fiatal Vettel technikai gondjai is ebből a túlfűtöttségből következtek, ami egyébként csapattársára, Webberre nem volt jellemző.

A hőskölteményhez persze az is hozzátartozik, hogy bár a Red Bull mindig azt hangoztatta, hogy náluk nincs csapatutasítás, mégis kegyelemkenyéren tartották Mark Webbert, aki az évad feléig sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt mutatott Vettelnél - fűzte hozzá a szakértő.

Dávid Sándor szerint két versennyel a vége előtt az ausztrállal meg is nyerethették volna a világbajnokságot, de nem tették, mert, mint mondta "nem az ő kutyájuk kölyke".

A csapat akkor is kitartott Vettel mellett, amikor Koreában az utolsó körökben elfüstölt a német autója, és veszni látszott a végső győzelem - emlékeztetett a szakértő.

Utána faggatták is Matesitzot, Vettel segíti-e ezek után Webbert abban, hogy világbajnok lehessen. Akkor a Red Bull tulajdonosa azt mondta: "Nem! Lehet, hogy mindkét címet elveszítjük, de lehet, hogy mindkettőt megnyerjük!"

Ehhez pedig győzni kellett Abu-Dzabiban Sebastian Vettelnek, ami kaszinónyelven szólva, olyan vabank volt, amit csak őrültek tesznek meg. De nekik sikerült - fűzte hozzá Dávid Sándor.

A teljes interjút itt hallgathatja meg!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×