eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az arrogáns zseni győzelmei és harcai - videókkal

José Mourinho Chelsea-től való távoztával egy karizmatikus egyénnel lett szegényebb az angol labdarúgás. A portugál tréner sikert sikerre halmozott Londonban, meglepte a Premiershipben dolgozó kollégáit, de sokukkal össze is veszett, és szinte minden mondatára ráharapott a sajtó. A 44 éves futballedzőt sokan utálták, talán többen szerették, ám semlegesként senki sem viszonyult hozzá.

"Két lehetőség van, hogy elhagyom a Chelsea-t. Az egyik, hogy 2010 nyarán lejár a szerződésem, és a klub nem kínál nekem újat. A második lehetőség, hogy kirúgnak. Arra nincs esély, hogy én állok fel magamtól. Sohasem tenném ezt a Chelsea szurkolóival" - mondta 2007 áprilisában José Mourinho.

Csütörtökön kiderült, hogy mégis képes (vagy kénytelen) megtenni a portugál szakember, ugyanis lemondott, noha hivatalosan közös megegyezéssel való távozást jelentettek be.

Csak minden kilencedik mérkőzésen kaptak ki

A portugál tréner három sikeres év után távozik a Chelsea labdarúgó-csapatának éléről. José Mourinho mérlege egészen elképesztő: 185 mérkőzésből 124-et megnyert, és 40 döntetlen mellett csak 21-et vesztett el a Kékek kispadján.

Dicsőséglistáján két-két angol bajnoki cím és Ligakupa-siker, valamint egy-egy FA-kupa és Szuperkupa-diadal található, míg a Bajnokok Ligájában kétszer az elődöntőig jutott a londoniakkal - lehet, hogy pont ez volt a probléma, ugyanis a tulajdonos, Roman Abramovics ezt tekintette elsődleges célnak.


Rekord rekord hátán

A Chelsea-vel rekordok sorát is megdöntötte: a 2005-ös bajnokcsapat szerezte a legtöbb pontot, kapta a legkevesebb gólt, és kapott ki a legkevesebbszer a Premier League történetében. Egy évvel később hihetetlen rajtot vett a gárda: csak a hetedik fordulóban kaptak először gólt, és a tizedik fordulóig pontot sem veszítettek.

A 44 éves portugál szakember vezetésével hazai pályán veretlen volt a bajnokságban az alakulat - igaz, a 66 mérkőzésnél tartó sorozat még Mourinho érkezése előtt, 2004 februárjában kezdődött.Látványos játék és eredmények: együtt nem megy?

A Chelsea tulajdonosáról, Roman Abramovicsról egyszer azt mondta: "ha ő irányítaná a szakmai munkát, kiesnénk, míg ha nekem kellene felelni az üzleti dolgokért, csődbe jutnánk".

Tavaly nyáron mégis úgy tűnt, hogy az orosz milliárdos a menedzser helyett döntött, ugyanis Abramovics szorgalmazta Sevcsenko leigazolását, akit Mourinho többször is mellőzött. Könnyen lehet, hogy az ekkor keletkezett feszültség vezetett végül a portugál sztáredző távozásához.

A látványos játékot is többször számon kérték rajta, ám ő mindig az eredményekkel védekezett. Az első idényében a magabiztos védekezésre helyezte a hangsúlyt, és a két szélsőre épülő taktikával alaposan meglepte az angol élvonalat.

A Premiershipben aratott sovány győzelmek mellett a Barcelona és Bayern München elleni 4-2-es sikerekre a legnagyobb kritikusai is csettinthettek. A Chelsea BL-menetelését végül a Liverpool állította meg, egy olyan góllal, amit Mourinho azóta is vitat.


A második szezonban kezdődtek a gondok

A második szezon már nem volt ilyen sima. Kezdték kiismerni a játékot, de a hihetetlen rajt után senki sem tudta utolérni a Kékeket. Közel jártak ahhoz is, hogy megdöntsék az Arsenal 49 meccses veretlenségi sorozatát, ám végül a Manchester United 39-nél lefékezte a Chelsea-t.

A BL-ben ekkor nagy csalódás érte a portugált, ugyanis a Barcelona visszavágott az egy évvel korábbi pofonért, és a nyolcaddöntőben elintézte a londoniakat.

Tavaly kettőt nyertek, de a legfontosabb címeket elbukták

A tavalyi szezonban közel volt egy egyedülálló eredményhez a Chelsea: sokáig négy fronton is harcban volt, de be kellett érnie két trófeával. A bajnokságot a Manchester Uniteddel való versenyfutás határozta meg, a végig kiélezett csatából végül a Vörös ördögök kerültek ki jobban.

A BL-ben ismét a Liverpool volt a végállomás, az elődöntőben drámai büntetőpárharcban esett ki a Chelsea. A viszonylagos kudarcot sokan annak tudták be, hogy nem sikerült jól átállni egy új, a korábban a Milan által tökélyre fejlesztett játékszisztémára.

Tavasszal többször is felmerült, hogy mennie kell Mourinhónak, ám végül az ügyvezető igazgató, Peter Kenyon teljes bizalmáról biztosította a trénert, akinek szerződése 2010-ig élt.

A nyáron kevesebb nagy sztár érkezett, Mourinho hasznos kiegészítőemberekkel erősítette meg keretét, okulva a tavalyi sérüléshullámból. A remek rajt után azonban megtorpant a gárda, és visszacsúszott az ötödik helyre, míg a BL-ben a rengeteg kihagyott helyzet miatt nem tudott nyerni a Rosenborg ellen.A Special One - a Különleges

José Mourinho kétségtelenül újat hozott az angol futballba, bár nyilatkozataival és viselkedésével valószínűleg több ellenséget szerzett, mint szimpatizánst.

Már bemutatkozó nyilatkozatára sokan felkapták a fejüket. "Kérem, ne gondoljanak önteltnek, de én Európa bajnoka vagyok, és azt hiszem, egy különleges egyén" - mondta 2004 nyarán, mikor a BL-győztes Portót elhagyva elfogadta Roman Abramovics hívását. Ekkor ragadt rá a brit sajtóban már-már állandó jelzőjévé váló Special One kifejezés.

"Csúcsjátékosaink vannak, és bocsánat, ha nagyképű vagyok, de egy top edzőnk" - utalt saját magára egy később interjúban a portugál tréner.


Csak taktika volt az arrogancia?

A közvélemény arrogánsnak tartotta, de játékosai rajongtak érte, és nem győzték hangsúlyozni, mennyire kedvelik a szakembert. A futballisták szerint José Mourinho egy kedves és vicces figura, aki minden mókában benne van - így valószínűsíthető, hogy csak álcaként vette fel ezt a viselkedést.

Sokak szerint így akarta levenni játékosairól a terhet és a nyomást. Bár egyszer azt közölte, hogy a futballban nem lehet nyomásról beszélni, azt azok az emberek érezhetik, akik egész nap dolgoznak, hogy eltartsák családjukat.

4

Szinte minden edzővel összeveszett

Meglehetősen gyorsan sikerült szinte összes kollégájával összetűzésbe kerülnie. Arsene Wengert egyszerűen kukkolónak nevezte, és azt mondta, az Arsenal francia trénere többet foglalkozik a Chelsea-vel, mint saját csapatával.

Alex Fergusonról azt állította egy 2005-ös Ligakupa-elődöntő után, hogy a szünetben befolyásolta a játékvezetőt, és ennek hatására mindent lefújt a második játékrészben. Később aztán többször is elborozgattak a Manchester United skót edzőjével, bár a tavalyi idény kiélezett csatájában újra megtalálta kollégáját.

A Liverpool spanyol trénere, Rafael Benítez sem úszhatta meg Mourinho kritikáit. "Három év bajnoki cím nélkül? Szerintem engem már elbocsátottak volna" - mondta 2007 nyarán a Liverpool hazai sikertelenségére utalva. A Liverpool szurkolói sem zárhatták szívükbe, miután a 2005-ös Ligakupa-döntőben ujját szája elé téve csitítgatta a drukkereket.


Játékosok és bírók is a célkeresztben

Az ellenfél játékosai közül Lionel Messit bírálta amiatt, hogy szerinte eljátszott egy szabálytalanságot a Chelsea-Barcelona 2006-os BL-találkozón, ami miatt kiállították Asier Del Hornót. "Hogyan mondják katalánul, hogy csalás?" - tette fel ártatlan arccal a kérdést a sajtótájékoztatón Mourinho, aki korábban dolgozott a Barcelonánál is.

A játékvezetőkkel sem tett kivételt a portugál tréner. 2005-ben két mérkőzéstől eltiltotta az UEFA, mert csalással vádolta meg Anders Frisket, a Barcelona elleni negyeddöntő után.

Az angol bírókon számtalan tizenegyest és gólt kért számon, legutóbb a Blackburn elleni 0-0 alkalmával. A legkevésbé talán az azóta már visszavonult Graham Pollt kedvelte, egyszer például nyíltan kijelentette, hogy nem repes az örömtől, ha meglátja, hogy ő vezeti a Chelsea meccsét.

José Mourinho másik arca

Mindezek ellenére sokakban maradhat meg egy sokkal emberibb kép a portugál szakember elmúlt három évéről. Emlékezetes marad az a José Mourinho is, aki jótékony célra ajánlotta fel emlékezetes kabátját, aki hosszú percekig beszélt telefonon a feleségével a 2005-ös bajnoki diadal után, aki térden csúszott be a pályára egy Lampard-gólt követően, aki fején a bajnoki serleggel mászkált a pályán, aki belépett a gyepre, hogy visszarúgjon egy labdát, majd ártatlan arccal ült vissza a kispadra.

Szerző: Kaposi Dávid

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×