eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Kisfőnök mindenki rémálma

Rafa Benítez, a Liverpool edzője azt mondta Kisfőnöknek becézett játékosáról: Minden futballista rémálma ellene játszani. Az athéni találkozó előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a "Vörösök" középpályása, Javier Mascherano a "soros".

Javier Alejandro Mascherano 1984. június 8-án született Santa Fe tartományban, San Lorenzóban. Négy-ötévesen "esett szerelembe" a futballal, amikor naphosszat bámulta kedvenceit a televízióban, s persze rúgta a labdát.

Hatévesen már játszott a San Lorenzo tornacipősei között. Tizennégy évesen bekerült a híres, rosariói Renato Cesarini futballiskolába, majd 17 évesen (visszautasítva kedvenc csapata, a Rosario Central ajánlatát) a River Plate kölyökjátékosa lett.

Korosztálya legjobbjának tartották

Bekerült a korosztályos válogatottba, 2001 márciusában csapatkapitánya volt a 17 évesek kontinensbajnokságán második helyet elérő argentin csapatnak. Néhány hónappal később világbajnoki elődöntőbe jutott a gárdával Trinidad és Tobago szigetein.

Korosztálya kiemelkedően legjobb védekező középpályásának tartották, ajánlatokkal bombázták európai klubok, köztük az Ajax - ám a River profijai közé sokáig nem fért be. Sőt: előbb lett A válogatott futballista a világ egyik legerősebb nemzeti tizenegyében, mint első ligás játékos Argentínában!

Szabadság helyett inkább a munka

2003 őszén végre bemutatkozhatott a "milliomosok" között, ahelyett, hogy megsértődött volna nyilvánvaló mellőzésén, még többet edzett. A 2003-as junior-világbajnokság bronzmeccsén eltiltása miatt nem játszhatott - nem is várta meg a mérkőzést, hanem hazarepült, hogy játszhasson a Riverben.

Klubkötelezettségei mellett 2004-ben pályára lépett az olimpiai selejtezőkben, a Copa Américán, az athéni olimpián és a világbajnoki selejtezőkön. Amikor azon a nyáron a River egyhetes szabadságra akarta küldeni az olimpia után, azt felelte: "Nagyon sokat vártam arra, hogy az első csapatban játszhassak. Nem akarok kihagyni egyetlen lehetőséget sem."

Rosszul sikerült angliai igazolás

Az esztendő végén Dél-Amerika második legjobb játékosának választották. 2005 elején klubot váltott, a brazil Corinthians 11,5 millió dollárt fizetett érte. (Korábban a Real Madrid, a Juventus, a Deportivo La Coruña és a Manchester United is érdeklődött iránta, de a River "szerénynek" nevezte az ajánlatokat.) Mindössze hét bajnoki mérkőzés után, 2005 májusban megsérült, s csak tíz hónappal később játszhatott újra.

Részt vett a 2006-os világbajnokságon, majd játszott még néhány hetet a Corinthiansban, aztán a játékjogát birtokló, MSI nevű cég Angliába, a West Ham Unitedhez vitte. A londoni klubban rosszul érezte magát, s mindössze öt bajnoki mérkőzésen lépett pályára.

Felkeltette viszont Rafa Benítez érdeklődését, aki a januári átigazolási időszakban megpróbálta leszerződtetni. Nem volt egyszerű feladat: a FIFA szabályai szerint Mascherano nem válthatott volna újra klubot.

Nem mindegy, hogy Vörös vagy Vörös Ördög...

A nemzetközi szövetség ennek ellenére különleges engedélyt adott az átigazolásra, sőt a Liverpool benevezhette új középpályását február 10-én a Bajnokok Ligájába is.

Az Argentínában Kisfőnöknek becézett, egyébként olasz, tehát uniós útlevéllel is rendelkező középpályás nem nyitott jól új klubjában: azt mondta a bemutatkozó sajtótájékoztatón, hogy már igazi Vörös Ördögnek érzi magát. Szegény nem tudta, hogy egy liverpooli az Vörös, s a legnagyobb rivális, a Manchester United híve, játékosa lehet Vörös Ördög...

Ám alkalmasint az volt az egyetlen elhibázott lépése, amióta Rafa Benítez csapatába került. Villámgyorsan csatát nyert, sőt, az angol statisztikák szerint ő a klub három legjobb játékosának egyike a tavaszi idényben.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×