eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed

Különleges falfestményeket találtak a veszprémi várnegyedben - képek

A veszprémi várnegyed Kanonoki Házának historizáló, neoreneszánsz stílusú, négy helyiségből álló szalonsorának falfestményeit restaurálják a szakemberek, de a Kisszeminárium egykori kápolnája is visszanyeri régi pompáját.

Megújul a Simon Ház, amely a várnegyed kanonoki épületei közé tartozik, és ami a szovjet megszállás alatt átmenetileg a veszprémi püspök székhelye lett - írta közleményében a várnegyed felújítását végző csapat. A veszprémi várnegyed 2025-ig tartó megújítása részeként ezt az épületet is felújítják,

a műemléki feltárások során pedig kiderült: a házban valaha gazdagon festett helyiségek voltak, a festett felületek egy részét restaurálni is tudják.

Ám, mint írták, nemcsak a Simon Ház, hanem a kanonoki sor több épülete is megújul. A szomszédos Kanonoki Ház emeletének több helyiségében is találtak mennyezeti kifestéseket.

Szintén a kanonoki soron található a későbarokk stílusú, 1770-ben készült Kisszeminárium, amely ugyancsak tartogatott meglepetéseket a szakembereknek. A kor egyik legkiválóbb mestere, Fellner Jakab által tervezett épület egyik helyiségében egy befalazott fülke rejtőzött - hátsó falán egy 1797-es felirat olvasható, az akkori mester kézjegyével.

Fotó: Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed
Fotó: Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed

A szakemberek számára a feltárt festések alapján vált egyértelművé, hogy a helyiség az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején az épület kápolnájaként funkcionált, erről eddig írott források nem kerültek elő. A nemrég megtalált falfülke egy korábban kialakított oltár része lehetett, amelyet később befalaztak

"Csak a 2022-2023-as kutatások során bizonyosodott be, hogy ez egy kifejezetten gazdagon festett kápolnahelyiség volt, amely 2025-re visszanyeri majd az eredeti pompáját"

- idézték Vavra Áron műemléki projektvezetőt.

Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed
Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed

A Kisszeminárium eredetileg szegénysorból érkező növendékeknek adott otthont, ám a 19. században már "Papok kórháza" néven szerepelt a térképeken. 1956-ban került ki az egyház tulajdonából, és egészen 2007-ig különböző oktatási intézmények működtek az U alakú épületben, amelyet felszentelésekor Pál apostol oltalmába ajánlottak - olvasható a sajtóközleményben.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×