eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed

Különleges falfestményeket találtak a veszprémi várnegyedben - képek

A veszprémi várnegyed Kanonoki Házának historizáló, neoreneszánsz stílusú, négy helyiségből álló szalonsorának falfestményeit restaurálják a szakemberek, de a Kisszeminárium egykori kápolnája is visszanyeri régi pompáját.

Megújul a Simon Ház, amely a várnegyed kanonoki épületei közé tartozik, és ami a szovjet megszállás alatt átmenetileg a veszprémi püspök székhelye lett - írta közleményében a várnegyed felújítását végző csapat. A veszprémi várnegyed 2025-ig tartó megújítása részeként ezt az épületet is felújítják,

a műemléki feltárások során pedig kiderült: a házban valaha gazdagon festett helyiségek voltak, a festett felületek egy részét restaurálni is tudják.

Ám, mint írták, nemcsak a Simon Ház, hanem a kanonoki sor több épülete is megújul. A szomszédos Kanonoki Ház emeletének több helyiségében is találtak mennyezeti kifestéseket.

Szintén a kanonoki soron található a későbarokk stílusú, 1770-ben készült Kisszeminárium, amely ugyancsak tartogatott meglepetéseket a szakembereknek. A kor egyik legkiválóbb mestere, Fellner Jakab által tervezett épület egyik helyiségében egy befalazott fülke rejtőzött - hátsó falán egy 1797-es felirat olvasható, az akkori mester kézjegyével.

Fotó: Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed
Fotó: Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed

A szakemberek számára a feltárt festések alapján vált egyértelművé, hogy a helyiség az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején az épület kápolnájaként funkcionált, erről eddig írott források nem kerültek elő. A nemrég megtalált falfülke egy korábban kialakított oltár része lehetett, amelyet később befalaztak

"Csak a 2022-2023-as kutatások során bizonyosodott be, hogy ez egy kifejezetten gazdagon festett kápolnahelyiség volt, amely 2025-re visszanyeri majd az eredeti pompáját"

- idézték Vavra Áron műemléki projektvezetőt.

Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed
Nagy Lajos / Veszprémi várnegyed

A Kisszeminárium eredetileg szegénysorból érkező növendékeknek adott otthont, ám a 19. században már "Papok kórháza" néven szerepelt a térképeken. 1956-ban került ki az egyház tulajdonából, és egészen 2007-ig különböző oktatási intézmények működtek az U alakú épületben, amelyet felszentelésekor Pál apostol oltalmába ajánlottak - olvasható a sajtóközleményben.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×