eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Radnóti Miklós Színház/Csoszó Gabriella

Egy kocsmából nézik Trianont – történelmi vihar a Radnóti Színházban

Történeti hitelességről, a megszállás előtti és utáni napokról, az 1918/19-es járvány és háború sújtotta zűrzavaros időszakról szól Szálinger Balázs Kályha Kati című színdarabja, amelyet Rusznyák Gábor rendezésében, Kováts Adéllal a címszerepben mutatott be a Radnóti Színház. Az előadáson a társulat szinte minden tagját láthatja a közönség.

"Megpróbáltam annyira belemenni, amennyire dokumentarista módon lehet, tehát nem úgy, mint egy költő, akinél megbocsátható, hogy a történeti hűség nem olyan, mint kellene" – beszélt a Kályha Kati című színdarabról a szerző, Szálinger Balázs József Attila-díjas költő.

A darab megírása előtt két évvel Nagybányán egy hónapot töltött, de jó pár éve gyűjti a színműhöz az irodalmat. Szálinger Balázs szerint nagy segítség volt a Trianon 100 kutatás, és rengeteg jó könyv készült a témakörről. A helyszínen műgyűjtőkkel, helytörténészekkel beszélt, és megpróbálta ítélkezés nélkül megismerni az akkori embereket.

A kutatásban Tersánszky Józsi Jenő művei is segítették, például A félbolond és a Kakuk Marci című regény, amik a régi idők Nagybányáját mutatták. A darab egy kocsmában játszódik, tehát alulnézetből látjuk azt, amit gyűjtőszóval Trianonnak nevezünk. Hadi események ekkor nem voltak, mert "egy otthagyott országrészbe egyszerűen bevonult egy másik sereg." Bár a Székely Hadosztály Zilah környékén belekezdett a fegyveres ellenállásba, de ez nem vezetett eredményre.

A kocsma összegyűjti azokat az embereket, akik egyébként nem találkoznának, és olyan gondolatcserék alakulhatnak ki köztük, melyek a normális élethelyzetben nem valósulnak meg, ennek oldószere az alkohol. A kocsma fórumként működik, és mind horizontálisan, mind vertikálisan sok mindenkit megjelenít a társadalomból – magyarázta a szerző.

"Magyarok, románok, rendőrkapitány és zsebtolvaj is megjelenik, és az egészet összetartja egy erős női főszereplő, akinek minden irányban vannak kapcsolatai. Rajta keresztül kommunikál az egymással szót nem értő több világ. Erre a fórumra érkezik az impériumváltás" – mondta Szálinger Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×