eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pxhere

1956 és egy szomáliai lány Magyarországon - moziajánló

Dokumentumfilm, magyar vonatkozású német történelmi dráma és romantikus komédia - számos műfaj szerepel a heti mozi kínálatban.

A Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában debütált Zurbó Dorottya dokumentumfilmje, a Könnyű leckék, amely egy fiatal szomáliai lány magyarországi beilleszkedésének története.

A monostor gyermekei című filmet is jegyző Zurbó Dorottya évekkel ezelőtt a fóti gyerekotthonban ismerkedett meg Kafiával, s később – mikor a menekültkérdés igazán sokakat foglalkoztató témává vált - tért vissza az otthonba, ahonnan a gyerekek zöme nyugatra utazott tovább, ám Kafia maradt. A film végigkíséri az érettségi előtt álló lány mindennapjait, a beilleszkedési folyamat nehézségeit, buktatóit, az alkotás – ahogyan a rendező fogalmazott – egy Kafia Szomáliában maradt édesanyjának címzett levél.

A néma forradalom című német filmet a történelmi témákat előszeretettel boncolgató Lars Kraume jegyzi, akinek legutóbbi filmjét, Az állam Fitz Bauer ellent ugyancsak vetítették a magyar mozik néhány éve. A néma forradalom érdekessége, hogy egy magyar vonatkozású NDK-ban játszódó történet. A filmben egy iskolai osztály elhatározza, hogy az '56-os magyar forradalom leverése után történelemórán két perces néma csenddel tiszteleg a magyar hősök emléke előtt.

Az estet azonban komoly megtorlás követi, s a nyomás alatt kiderül: elég összetartó-e a közösség, vagy az egyéni érdekek védelme sorozatos árulásokat szül.

Nick Hornby regényeit a magyar közönség is jól ismerheti, ezúttal A Meztelen Julietből készült film Rose Byrne és Ethan Hawke főszereplésével.

A cím dacára meztelenség nincs a történetben, ám egy igazán kedves és szerethető romantikus komédiáról van szó, amelyben két hosszú éveket elvesztegetett ember örömteli és humoros egymásra találásának lehetünk tanúi.

A héten számos thriller és fantasy debütál – köztük a Jeff Bridgesszel forgott Húzós éjszaka az El Royale-ban és az Uma Thurmannel készült Sötét folyosók.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×