eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Előadás- és nézőszámok a színházigazgatói pályázati kiírásokban

Közzétette a Budapesti Operettszínház főigazgatói, valamint a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázatait az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mindkét jelenlegi vezető megerősítette az InfoRádiónak, hogy újra pályázik.

Két fővárosi teátrum igazgatójának megbízatása jár le a jövő év elején: a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház élére írt ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kiírások szerint a mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be vezetői pozícióját.

A Pesti Magyar Színház élén 2015 január elsején váltotta Őze Áront Zalán János. A teátrum jelenlegi vezetője az InfoRádiónak azt mondta: újra pályázik a posztra. A kiírás szerint

  • évadonként legalább 200 előadást kell tartaniuk és
  • az 50 ezres fizető nézőszám a minimum.
  • Ezenkívül legalább hat bemutatót várnak el a teátrum vezetésétől a pályázati kiírásban.

A Budapesti Operettszínház jóval nagyobb apparátussal működik:

  • évadonként legalább 450 előadást kell tartaniuk és
  • a tárca 300 ezres fizető nézőszámot vár el.
  • A kiírásban szerepel az is, hogy fontosnak tartják a klasszikus nemzeti operettrepertoár rendszeres bemutatását és színen tartását, valamint
  • évadonként legalább egy új magyar zenés mű bemutatását.

Az arányokat is meghatározza a tárca: eszerint a repertoár 40 százalékát klasszikus operetteknek kell kitenniük, és az előadások 70 százalékában magyar szerzők munkáit kell színpadra állítani. Ezen kívül évadonként két-két gyermek- és ifjúsági produkció repertoáron tartása valamint határon túli, független színházakkal való koprodukciók létrehozása és tájelőadások szervezése is szerepel az elvárások közt.

Lőrinczy György jelenlegi főigazgató az InfoRádiónak megerősítette, hogy újra pályázik a posztra, az elképzeléseiről azonban egyelőre nem akart nyilatkozni. A kultúra.hu-nak adott korábbi interjújában elmondta: a most véget ért évadban 650 előadást tartottak. Hozzátette: az elmúlt években kitűzött célok felé haladnak tovább, és kiírna egy pályázatot a főrendezői posztra. Mint arról korábban beszámoltunk, Kerényi Miklós Gábor korábbi művészeti igazgató – az őt ért zaklatási vádak után – már semmilyen formában nem vesz részt a teátrum munkájában.

A pályázóknak 30 munkanapjuk van az elképzeléseik benyújtására, a miniszter várhatóan szeptemberben dönt majd.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×