INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

nemzeti színház

kaposvári egyetem

vidnyánszky attila

aréna

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója interjút ad irodájában az MTI munkatársának 2014. december 17-én.

Vidnyánszky Attila: valós alternatíva születik a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben

Infostart / InfoRádió

Büszke az elmúlt öt évben kialakított, hat pilléren nyugvó, egyedülálló struktúrára a Nemzeti Színház igazgatója. A rendező- és a dramaturgképzés akkreditálásával teljesedhet ki a Kaposvári Egyetem színházi képzése – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vidnyánszky Attila. Az intézmény művészeti rektorhelyettese hozzátette: ez a képzés egészen más alapokon nyugszik, mint a Színház és Filmművészeti Egyetem koncepciója, így valós alternatívát kínálhat a diákoknak.

A Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila első igazgatói ciklusa alatt egy teljesen új struktúrát dolgozott ki a működésére – erről az újabb öt évre megválasztott direktor beszélt, hangsúlyozva:

egyetlen másik magyar színház sem működik ilyen összetettséggel, és külföldi sem sok.

„Van egy hat lábon álló pillérsor, amely tartja ezt az intézményt”

– fogalmazott az színházvezető. "Az egyik – és talán legfontosabb – a klasszikus repertoárszínházi lét. Az előadáskínálatot folyamatosan karban kell tartani" – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

A második pillér a befogadó attitűd – mondta a Nemzeti Színház Igazgatója. „Az elmúlt évadban több mint száz előadást fogadtunk be” – emelte ki. A harmadik pillérnek a társulat utazásait, vidéki és külföldi fellépéseit tartja. A negyedik – Vidnyánszky Attila szerint – a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM).

Az ötödik a színházon belül megvalósuló események. „Ezeknek egy részét mi befogadjuk, másik részét mi generáljuk” – árulta el a színházigazgató. „Most például tart a Jelenlét Fesztivál, és én nagyon szeretném, ha minden évben a színházi világnap környékén a nemzetiségi színházak itt ünnepelnének velünk” – tette hozzá. Éves szinten 15-20 eseményt rendez vagy fogad be az intézmény.

A Nemzeti Színház struktúrájának utolsó fontos pillére az együttműködés a Kaposvári Egyetemmel. „Erre sincs példa, ilyen intenzitású együttlétre a diákokkal. Itt szocializálódnak, itt tanulják meg a színházat; minden évfolyam egy évet eltölt a Nemzetiben” – fogalmazott Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház újabb öt évig megválasztott igazgatója szerint

a következő évek feladata ezen struktúra csiszolgatása, és mindenképpen megtartása lesz.

Kudarcok

„Nyilván hosszan tudnám sorolni azt, hogy hol voltak kudarcok és mi az, ami fájóan nem sikerült” – ismerte el első igazgatói ciklusáról Vidnyánszky Attila. Annak idején elhatározta, hogy a rendelkezésére álló öt évben egy olyan előadás megszületését segítik, amely aztán alap repertoárdarabjává válik a magyar színháznak. Végül nem sikerült olyan színdarabot készíteniük, amelyet más színházak is játszottak.

„Talán a következő öt évben sikerül”

– tette hozzá.

„Vannak témák, amelyeket nem érintettünk, vannak alapmítoszok, amelyek kevésbé kaptak hangsúlyt az elmúlt öt évben. Ez nem jelenti azt, hogy az új szövegek kapcsán nem ügyködünk és nem munkálkodunk” – hangsúlyozta a színházigazgató. „Vannak drámaírók is a környezetünkben, most is írnak számunkra drámát” – tette hozzá Vidnyánszky Attila.

Színházi utánpótlás

Vidnyánszky Attila, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyetteseként a tanintézmény működéseiről és terveiről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az egyetem komplex osztályok elindítását tervezi,

miután sikerül akkreditálniuk a rendezői szakot és a dramaturgképzést. Ezáltal a különböző szakon tanuló hallgatók együtt tanulnának. „Mi egy évig úgy tanultunk – én rendezői szakon –, hogy együtt játszottunk a színészekkel, és velünk együtt tanult a szervezés, tervezés, igazgatás szak. A jövendőbeli igazgatók, marketingigazgatók ott bukfenceztek velünk, és nagyon jót tett nekik egy év, hogy megtapasztalták, mi ez” – magyarázta Vidnyánszky Attila.

A rektorhelyettes szerint

a Kaposvári Egyetem így valós alternatívát nyújt majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szemben,

hiszen más alapokon nyugvó képzést kínál. Vidnyánszky Attila szerint a földrajzi problémákat sikerült leküzdeniük, bár mindig nehézséget fog okozni, hogy Kaposvár Budapesttől távol van, illetve, hogy a színházhoz kapcsolt évfolyamok egy harmadik városban gyakorolhatnak. „Sokkal többet ad, mint amennyi problémát okoz” – hangsúlyozta.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Vidnyánszky Attila: van egy hat lábon álló pillérsor, amely tartja ezt az intézményt
 
Vidnyánszky Attila a Kaposvári Egyetemről
 
Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház struktúrájáról
 
Vidnyánszky Attila a kudarcokról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018