INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

ákos

arany jános

verslemez

Ákos vérfagyasztó találkozása Arany Jánossal

Ákos vérfagyasztó találkozása Arany Jánossal

Infostart / InfoRádió

Ákos egyik legkedvesebb költője, Arany János verseiből hangoskönyvet készített. Ennek anyagát előadói esten mutatja be a Nemzeti Színházban. A zenész az InfoRádiónak azt mondta, nagy élvezetet okozott, hogy Arany János világában barangolhatott.

Pénteken este mutatja be Ákos az Arany János költeményeiből készített verslemezét a Nemzeti Színházban.

„Arany János életműve beláthatatlan nagyságú, ezért szubjektíven válogattam ki tíz verset, olyanokat, amelyeket korábban is szerettem szavalni vagy szerettem volna elmondani. Bár a válogatás szubjektív, idővel láttam, hogy az egyórás est tartalmilag is bejár egy ívet" - mondta az InfoRádiónak a Kossuth-díjas dalszerző.

Kovács Ákos hozzátette: egy vers - A költő hazája - akadt csak a tíz közt, amit nem ő választott ki, hanem Szigethy Gábor irodalomtörténész, aki rendezőként jegyzi az estet és a lemezt.

„Ez vérfagyasztó, olyan mintha rólam íródott volna. A versben Arany azt mondja, hogy a költő hazája az anyanyelv, tehát a haza addig tart, amíg lelkesen értik" - nyilatkozta.

Ákos a versmondáson kívül a lemezhez zongoradarabokat komponált, Arany János hangján pedig Blaskó Péter szólal meg, aki meggyőzően, egyszerű természetességgel mondja el a költő belső monológjait. A lemezt és az estet több éves előkészület előzte meg, január óta pedig intenzíven foglalkoznak a szövegekkel. "Akadt olyan, hogy Szigethy Gáborral egy órát vitáztunk, beszélgettünk arról, hogy egy adott sort mely szereplő mond, vagy kerestük az elrejtett, mögöttes tartalmat.

„Hihetetlen élvezetet okozott, hogy Arany János világában lehet barangolni.

Ő egy mai költő abban az értelemben, hogy benne van a hétköznapokban, például sok olyan frázist, szókapcsolatot használunk - olykor tudatlanul - , amelyeket Arany írt a verseiben" - emelte ki.

Ákos hozzátette: a munka kezdetén meghallgatta a fellelhető felvételeket, amelyeken színészek szavalják Arany verseit, ebből is tanulni akart.

"Nekem nagyon fontos volt a szöveghűség. Akadt olyan vers, amelynek két vagy három változata is fellelhető a különböző kiadásokban. Ilyenkor mindig dönteni kellett, hogy melyik lehet a hiteles változat."

A zenészre nagy hatást gyakorolt Arany műveiben a nyelv virtuóz kezelése, valamint a dramaturgiai érzék. Ahogy fogalmazott, Arany sokszor egy Shakespeare-drámát sűrít 24 strófába.

Az estet a Nemzeti Színházban mutatják be, majd vidékre is eljut a műsor.

Kapcsolódó hang

Kovács Ákos
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018