eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Közeleg a Titanic, ami összeköti a világot

Közeleg a Titanic, ami összeköti a világot

Huszonhét ország harmincnégy filmjét vetítik az idei, immár 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek egyik sztárvendége, Tony Palmer, aki Leonard Cohenről szóló dokumentumfilmjét kíséri el Budapestre. A fesztivál április 6-án kezdődik, és két nappal később itt debütál majd Török Ferenc 1945 című alkotása. A zsűri elnöke Enyedi Ildikó filmrendező, tagja Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író.

Horváth György fesztiváligazgató közölte: "a 27 országból érkezett válogatással a mai magyar filmeket is szeretnénk kontextusba helyezni".

"Az, hogy a filmfesztivál nemzetközi, azt jelenti, hogy mindig nagy öröm, ha egy magyar film sikeres külföldön. Szeretnénk megteremteni annak az összefüggésrendszerét, mibe ágyazódik be az, hogy Enyedi Ildikó vagy Török Ferenc filmje Berlinben sikert ér el" - fejtette ki.

Sokszínű

Horváth György elmondta, idén 34 filmet mutatnak be a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

„Nem arra törekszünk, hogy olyan legyen, mint egy National Geographic, szemléletesen szeretnénk érzékeltetni a film sokszínű világát. Komolyan gondoljuk az idei jelmondatot: A fesztivál, ami összeköti a világot.

A filmek révén van kapocs,

amit az emberek szeretnek megbeszélni.”

Horváth György elmondta, úgy tűnik, mintha lenne kötelező témaválasztása a fesztiválnak, de nem volt ilyen. A fesztivál igazgatója hozzátette, de nem kerülhető meg a családi sorsok, a kiszolgáltatott helyzetek, a kisebbségek és akár a menekültek élete.

„Érdekes, hogy ahogy Török Feri megmutatta a filmjét, azonnal megszerettük és megállapodtunk, hogy a Titanicon lesz az 1945 premierje. A válogatáskor aztán láttuk Koncsalovszkij Paradise (Paradicsom) című filmjét, amely ugyanarról az időszakról szól. Vannak más rímek is,

a nézőkre bízzuk, fedezzék fel a rejtett, szép, kis párokat.”

Hat szekcióban futnak idén a filmek. Horváth György kiemelte személyes kedvencét, a 71 éves brit rendező, Terence Davies Emily Dickinsonról szóló, A Quiet Passion (A lélek saját társat választ) című filmjét.

„Ez egy olyan csodákkal teli film, igazi különlegesség, amiben a Szex és New Yorkból ismert Cynthia Nixon látható egy különlegesen megformált szerepben. A nyitófilm, az Óriás című svéd film pedig mindenkit meg fog ríkatni.”

A gálavetítésekre olyan filmeket emeltek ki, amelyek, a szervezők szándéka szerint egyszerre szól sokakhoz – mondta el Horváth György.

 A 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált 2017. április 6-13. között rendezik meg Budapesten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×