eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ámosz Oz tüntetően kerüli külföldön az izraeli nagykövetségeket

Ámosz Oz, Izrael egyik leghíresebb írója kerüli külföldön az izraeli követségek rendezvényeit, tiltakozásul az általa egyre szélsőségesebbnek tekintett kormányzati politikával szemben - írta a Máárív című izraeli újság pénteken.

"Nem érzem kényelmesen magam ezeken a kormányzat által szervezett eseményeken"- nyilatkozta az irodalmi Izrael-díjjal, a legrangosabb izraeli elismeréssel kitüntetett író a lapnak.

"Könyveim külföldi megjelenésekor a kiadók rendre meghívnak a bemutatókra. Tudattam vendéglátóimmal, hogy a kormány politikájának több területen való szélsőségesebbé válása miatt jobbnak látom, ha nem rendeznek ünnepi eseményeket a tiszteletemre a külföldön lévő izraeli nagykövetségek"- jelentette ki Ámosz Oz.

Az író nem egy eseményre, hanem a politika általános irányára válaszol tiltakozó távol maradásával. "Nincs olyan, hogy kétnemzetiségű ország. Ez nem működőképes"- mondta a kibucmozgalom vezetőinek konferenciáján csütörtökön, utalva az izraeli szélsőjobb és szélsőbal elképzelésére, amely közös országban képzeli el a zsidók és a palesztinok jövőjét.

"A köztünk és a palesztinok között lévő viszály már majdnem egy évszázada vérző seb. Nem lehet fogni egy nagy botot, ütni a sebet, és kijelenteni, hogy már nem vérzik" - bírálta a kormány politikáját.

Az író hangsúlyozta a mindkét oldalon uralkodó reményvesztettséget is. "Úgy vélem, hogy szívük mélyén mind az izraeliek, mind a palesztinok többsége tudja, hogy egyikünk sem megy innen sehová"- jelentette ki Oz. Véleménye szerint csakis a föld két országra osztása oldhatja meg a problémát.

Ámosz Oz munkatársai kijelentették, hogy a művész a követségek kerülése mellett sem támogatja az Izrael elleni bojkottmozgalmakat, és sokáig magában tartotta tiltakozását, hogy ne segítse Izrael ellenségeit.

Az író jól ismert baloldali, békepárti nézeteiről és politikai megnyilvánulásairól, s hogy véleménye szerint a jelenlegi jeruzsálemi kormány háborúba viszi Izraelt az egész világgal szemben.

Az izraeli külügyminisztérium "az író iránti tiszteletből" semmit sem kívánt hozzáfűzni a Mááriv közölte cikkhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×