eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Letakarták a Golgotát Debrecenben

Letakarták Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumban hétfőn, a tulajdonos Pákh Imre ugyanis megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását - közölte a múzeum az MTI-vel.

A festmény védetté nyilvánítása folyamatban van, elviteléhez a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának engedélye szükséges, az intézet azonban azt közölte a múzeummal, hogy augusztus 31-ig nem születik döntés az ügyben. A tulajdonos ezért a mű letakarása mellett döntött, amit a múzeum tiszteletben tart.

Munkácsy Mihály egyik főművét fémkeretre feszített, bordó, légáteresztő függönnyel takarták el, amely biztosítja a műalkotás számára a természetes szellőzést - közölte a távirati iroda érdeklődésére a múzeum.

Az MTI kereste a Forster Központot is az ügyben, de egyelőre nem kapott választ kérdéseire.

Pákh Imre a napokban közölte az MTI-vel: a jegybank képviselői "hónapok óta semminemű együttműködést nem tanúsítanak" a műalkotás megvásárlásával kapcsolatban, így elszállíttatja a Golgotát a Déri Múzeumból. Ha megváltozik az ügyben az MNB véleménye, továbbra is áll rendelkezésükre - tette hozzá ekkor a műgyűjtő.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a jegybank nem szakította meg a Munkácsy Mihály Golgota című képének megvásárlására irányuló tárgyalásokat, a rá vonatkozó szabályok azonban nem teszik lehetővé 6 millió dollárnál (1,6 milliárd forint) magasabb vételár kifizetését.

Az MNB a jogszabályi lehetőségek figyelembe vételével jár el a Golgota megvásárlásánál - hangsúlyozta a jegybank, hozzátéve: a tárgyalást - ügyvédjén keresztül elküldött levelében - a festmény tulajdonosa, Pákh Imre zárta le.

Munkácsy Mihály Golgota című képét a jegybank Értéktár Programjának keretein belül szeretné megvásárolni. A műkincsvásárlásra vonatkozó kereteket és lehetőségeket az MNB esetében jogszabályok határozzák meg, a jegybank e normák szerint eljárva határozta meg a nyilvánosság előtt is ismert 6 millió dolláros vételárat - emlékeztet a közlemény. Az MNB a tárgyalásokon világossá tette, hogy ez a legmagasabb kifizethető vételár, amely magasabb, mint a Munkácsy-trilógia másik darabjáért, a Krisztus Pilátus előtt című képért kifizetett összeg.

Pákh Imre ügyvédje augusztus 27-én levelet juttatott el Gerhardt Ferenc MNB-alelnök, az Értéktár Program vezetője részére, amelyben közölte: figyelemmel arra, hogy a jegybank igazgatóságától kapott mandátum nem teszi lehetővé az eddig ajánlott 6 millió dollárnál nagyobb vételár megfizetését, Pákh Imre ezen az áron nem kívánja a képet értékesíteni, ezért a tárgyalást lezártnak tekintik - közölte az MNB.

Mint hangsúlyozzák, a levélből kiderül, hogy - a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben - a jegybank nem szakította meg a tárgyalásokat, csupán egyértelművé tette, hogy a rá vonatkozó szabályok nem teszik lehetővé a magasabb vételár kifizetését és ezt Pákh Imre ügyvédje is tudomásul vette.

A jegybank az Értéktár Program elindításakor rögzítette, hogy az MNB társadalmi felelősségvállalásával összhangban elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, így a Munkácsy-trilógia egyben tartása az MNB részéről nem tekinthető "egyszerű üzleti kérdésnek", ezért bízik abban, hogy a tárgyalások megszakítása nem jelenti Pákh Imre részéről a korábban hangoztatott elkötelezettségének és elveinek a feladását - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×