eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Színházigazgatót választanak Győrben

Pénteki ülésén dönthet a megyeszékhely közgyűlése arról, ki irányítsa a következő időszakban a Győri Nemzeti Színházat. A testület kulturális bizottsága a múlt héten a teátrum jelenlegi megbízott vezetőjét, Forgács Pétert támogatta a másik pályázóval, Eperjes Károly színművésszel szemben.

A győri színházigazgatói pályázatot március végén írták ki, miután Nagy Viktor szerződését közös megegyezéssel felbontották. Borkai Zsolt polgármester korábban arról beszélt, hogy Győr kedveltebb színházat akar, és a város a korábbi kinevezett vezetővel "nem volt egy hullámhosszon a műsortervezés szempontjából".

"Olyan színházat szeretnék, ahová szívesen járnak az emberek, ahova nagyon sokan el akarnak jutni, nemcsak a győriek, a Győr környékiek, olyan teátrumot, amely nézői oldalról rendkívül sikeres" - fogalmazott február végén Borkai Zsolt.

Az új vezető megbízása július 1-től 2016. január 31-ig szól. A pályázaton ketten indultak: Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója (pályázatát Oberfrank Péterrel együtt adta be), valamint az intézményt megbízott vezetőként irányító Forgács Péter.

A közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel - a Kisalföld című lap beszámolója szerint 7:1 arányban - Forgács megválasztását támogatta. Eperjes Károly egy héttel ezelőtt az MTI-nek elküldött közleményében vitatta a szavazás arányát, valamint egyesek voksolási jogát.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke csütörtöki közleményében hangsúlyozta: az általa vezetett szervezet szakszerűtlennek tartja és visszautasítja az Előadóművészeti Tanács azon lépését, hogy ígérete ellenére nem kért fel újabb személyt a bírálóbizottságba, miután delegáltjuk, Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum igazgatója testvére, Oberfrank Péter "érintetté vált az egyik győri igazgatói pályázat elkészítésében", ezért lemondott bizottsági tagságáról.

Közlésük szerint ez megerősíti őket abban az álláspontjukban, hogy az Előadóművészeti Tanács alkalmatlan szerepe betöltésére, ezért javasolják annak felfüggesztését.

A társaság elnöke felkérte L. Simon Lászlót (Fidesz), az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét, hogy "a készülő előadóművészeti törvény módosítása során a színházigazgatói kinevezések és esetleges felmentések szabályozását körültekintően, a művészeti élet szabadságát és függetlenségét, és a színházfenntartók jogait egyaránt tiszteletben tartó módon készítse elő. A szabályozás konkrét szövegére szervezetünk szövegszerű javaslatokat kíván tenni".

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×