eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Iskola utca, ahonnan Cseh Tamás és Bereményi Géza elindult

Ötletpályázatot hirdetett a Budavári Önkormányzat, melynek keretében Cseh Tamás és Bereményi Géza egykori közös lakóhelyét, azaz az I. kerület Iskola utca 35/A. számú házat megjelölő műalkotás ötleteit várják - mondta az InfoRádiónak Budavár polgármestere.

A kerület nemcsak művészek ötleteit várja, hanem bárkiét, aki ki tudja fejezni, mit jelentenek számára a szerzőpáros dalai, akik majdnem negyven éves közös pályafutásukat az I. kerületben, egy közös albérletben kezdték.

A majd' negyven éves munka eredménye egy mintegy 1200 dalból álló repertoár.

A beérkezett pályázatokból a kerület kiállítást rendez, a győztest pedig nettó fél millió forinttal jutalmazza.

Az ötlet nyomán elkészülő alkotást jövő év decemberében, az alkotópáros együttműködésének negyvenedik évfordulóján állítják ki.

Cseh Tamás hosszan tartó betegség után, életének 67. évében augusztus 7-én hunyt el. Az énekes-dalszerző 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt számos további album követte.

A művész 1974-től a Huszonötödik Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Önálló estjei: A dal nélkül, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Jóslat, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nővéremnek, A telihold dalai.

Több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak. Az előadóművész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás. Művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 22:01
×
×
×
×