eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közös megemlékezés a nyergestetői ütközet székely áldozataira

A történelmi Székelyföldet alkotó három romániai megye önkormányzati vezetői közösen emlékeztek meg a hétvégén az 1849-es nyergestetői ütközet 160. évfordulójára.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke beszédében elmondta: Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzati vezetői első alkalommal ünnepeltek együtt a Nyergestetőn. Rámutatott: azzal a céllal is tették ezt, hogy közös jelenlétükkel is kifejezzék Székelyföld egységességét, valamint a székelyek önrendelkezési igényét.

"Hargita, Kovászna és Maros megyei székelyek együvé tartozunk. (...) Tudjuk, hogy nincsenek megyehatárok, hanem csak egy föld van: Székelyföld, ha a székelység ügyéről van szó" - mondta Borboly.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke felidézte Tuzson János és katonái szabadságharcát, kiemelve, hogy a székelyek leginkább olyankor mutatták meg igazi énjüket, amikor szabadságuk elvesztésének a veszélye fenyegette őket.

Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei tanács elnöke kijelentette: a nyergestetői csata biztosít arról, hogy érdemes magyarként élni Erdélyben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×