eur:
389.32
usd:
363.98
bux:
68107.49
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Végre kinyílt Picasso kastélyának ajtaja

Pablo Picasso imádott kastélya most először nyílik ki az érdeklődő látogatók előtt, akik megnézhetik a világhírű művész sírját is. A legendás helyszín mindössze négy hónapig várja a Picasso-rajongókat.

Ezen a nyáron 36 évvel Pablo Picasso halála után a Chateau de Vauvenargues kinyitja kapuit a látogatók előtt. A spanyol művész 1958-ban vásárolta meg a villát, amelyet a Paul Cézanne képeiről ismert Mont Saint-Victoire lábainál pillantott meg.

Franciaország Provence tartományában található Aix-en-Provence közelében húzódó kastély jelenlegi tulajdonosa Picasso második feleségének, Jacqueline Roque-nak korábbi házasságából született lánya, Catherine Hutin, akit nagy nehezen sikerült meggyőzni: júniustól szeptemberig tegye lehetővé, hogy az érdeklődők betekinthessenek Picasso egyik fő alkotóhelyének szobáiba.

Kis csoportokban érkeznek a látogatók a közeli Aix városából induló busszal. A szerencsések, akik bejutnak a kastélyba, megnézhetik azt a szobát, ahol felravatalozták Picasso holttestét, és itt is van eltemetve a művész a feleségével együtt.

A látogatható szobák közül be lehet sétálni Picasso földszinten található ebédlőjébe, valamint kedvenc szobájába is, amelynek falain Matisses és Modiglianis képei lógtak.

A világhírű festő 1959-ben érkezett a kastélyba, és ez új korszakot jelentett művészetében is. "Vauvenargues-ban Picasso teljesen a művészetének adta át magát" - mondta Bruno El, a közeli Musée Granet kurátora, aki szerint Picasso elképesztő energiával festett ezen a helyszínen.

Amikor megvette a kastélyt, Picasso itt akarta leélni élete hátralévő részét, de felesége túl barátságtalannak tartotta, és két évvel később a pár a Cote d'Azurre költözött.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×