eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újra színpadon a legendás darab

Valló Péter rendező újra színpadra viszi Shakespeare Minden jó, ha a vége jó című darabját, amelyet 1979-ben már megrendezett a Vígszínházban. Valló Péter úgy véli, azóta megváltozott a társadalom, felgyorsult az élet, és egészen máshogy látja már a világot az ember.

William Shakespeare Minden jó, ha a vége jó című darabját 1979-ben már megrendezte a Vígszinházban, akkor Ruttkai Éva, Darvas Iván, Tahi-Tóth László, Kern András és Kútvölgyi Erzsébettel a főbb szerepekben - mondta az InfoRádiónak Valló Péter.

Az előadás valóságos legenda lett, a színház igazgatója, Marton László pedig régóta szerette volna, hogy újra színpadra állítsák a darabot - tette hozzá a rendező.

A mostani változat teljesen más, mint a '79-es, más a szellemisége, a hangvétele, hiszen minden megváltozott azóta - vélekedett.

"Nem lehet a darabbéli eseményeket sem, és a minket körülvevő dolgokat sem ugyanúgy látni, mint 1979-ben" - jelentette ki a rendező.

Valló Péter szerint nagyon nagy kihívás Shakespeare-t rendezni. Az ember - mint mondta - retteg, hogy egy ennyire zaklatottá vált, felgyorsult, az emberekre és a környezetre erős effektusokkal ható világban megragadja-e még a közönség képzeletét egy ennyire bonyolult történet.

Helénát, a darab központi figuráját egy fiatal színésznőt, Tornyi Ildikót választotta ki a rendező, a francia király Tordy Géza lesz.

Valló Péter szerint mind a klasszikus, mind a modern daraboknak megvan a maga közönsége.

"Van az úgynevezett színházba járó ember, aki ezt a szokását annak dacára nem akarja föladni, hogy az utóbbi években ez némi anyagi terheket is ró rá" - mondta a rendező.

"Mindent meg kell tennünk, nekünk, színháziaknak, hogy ezek az emberek megmaradjanak a színház mellett, és, hogyha lehet, újak is verbuválódjanak" - tette hozzá Valló Péter.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×