eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Krisztus kereszthalálára emlékezik az egyház

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény egyház. Ez a legszigorúbb böjt és gyász ideje, ez az éve egyetlen napja, amikor nem tartanak hagyományos istentiszteleteket a templomokban. Az InfoRádió Szerdahelyi Csongort, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szóvivőjét kérdezte arról, mi is történik nagypénteken.

Jézus elfogására, az őt elítélő perre és a keresztre feszítésre emlékezik a katolikus egyház. Ezen a napon nincs szentmise a templomokban. Nagycsütörtökön az utolsó vacsora megalapításának emléknapján megfosztották a templomok oltárait a terítőtől, a gyertyatartótól, a misekellékektől - mondta Szerdahelyi Csongor.

Ilyenkor gyászol és virraszt az egyház. Nagypénteken délután kezdődik a keresztúti ájtatosság, ahogy a nagyböjt többi péntekjén is. Ilyenkor a tizennégy stáció, azaz Jézus passiójának állomásainál megállnak, elmélkednek a híven.

A fővárosban ez a templomokon belül van, de vidéken sok helyen a templomokon kívül lévő kálváriadombokra futnak fel a stációk.

A nagypénteki szertartáson a pap János evangéliumából olvassa fel Jézus szenvedéstörténetét, és kereszthalálával bezárólag az evangéliuma. A szertartás egy igen szép része, amely csak egyszer van egy évben, a tíz könyörgés.

Ennek során a hívek imádkoznak az anyaszentegyházért, a pápáért, a papokért és a hívekért, a keresztelendőkért, a keresztények egységéért, a zsidókért, akiket a keresztények az idősebb testvérüknek tartanak, valamint azokért, akik nem hisznek Krisztusban.

Imádkoznak a világ vezetőiért: az államfőkért és a politikusokért, hogy a közjót sose hagyják figyelmen kívül. Tizedikként pedig imádkoznak a szenvedőkért, a betegekért és a magányosokért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×