eur:
400.27
usd:
366.86
bux:
74729.51
2024. október 15. kedd Teréz
Fence wire mesh barbed wire, seamless vector silhouette
Nyitókép: Nosyrevy/Getty Images

Közel 50 százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma az EU határain - térkép

Az év első kilenc hónapjában 42 százalékkal 166 ezerre csökkent az Európai Unió külső határain az illegális határátlépések száma - derült ki az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex által kedden közzétett előzetes adatokból.

A legjelentősebb csökkenést a nyugat-balkáni, illetve a Földközi-tenger középső térségében húzódó útvonalon rögzítették: az előbbi esetében 79, az utóbbinál 64 százalékos csökkenést regisztráltak január elejétől szeptember végéig.

A migrációs nyomás leginkább az EU keleti, szárazföldi határainál nőtt, 192 százalékkal.

A Frontex adatai szerint az ezen az úton az EU-ba igyekvők többsége ukrán, szomáliai és szíriai állampolgár volt.

Pontosan 100 százalékkal nőtt az EU területe felé a nyugat-afrikai útvonalon érkezők - zömében mali, szenegáli és marokkói állampolgárok - száma is: kilenc hónap alatt az ügynökség 30 616, innen érkező emberről tud.

Forrás: Frontex
Forrás: Frontex

Szintén nőtt a Földközi-tenger keleti térségénél húzódó útvonalon át érkezők - többségükben szíriai, afganisztáni és egyiptomi állampolgárok - száma is, 15 százalékkal; ez 45 600 embert jelent. A Frontex részéről hozzátették, hogy szeptemberben itt regisztrálták a legtöbb bevándorlót, 6750-et.

Európa-szerte a Frontex több mint 3000 tisztségviselője és dolgozója vesz részt az EU határainak védelmében - teszik hozzá a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×