eur:
394.1
usd:
354.06
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Nyitókép: Pixabay

Németország innen várja a szakképzett, főleg egészségügyi munkaerőt

Üzbegisztánba látogatott vasárnap Olaf Scholz német kancellár, ahol Szamarkand városában aláírt egy kétoldalú bevándorlási megállapodást. Ennek egyik célja, hogy szakképzett munkavállalókat csábítsanak Németországba, másfelől, hogy az érvényes engedély nélkül német földön tartózkodó üzbégeket könnyebben hazatelepítsék.

"Lehetővé tesszük a bevándorlást olyan tehetséges munkavállalóknak, akikre szükségünk van Németországban ahhoz, hogy gazdaságunk képes legyen a növekedésre" - közölte Olaf Scholz, miután tárgyalt Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel a magyarnemzet.hu tájékoztatása szerint.

Hétfőn tovább utazik a kancellár Kazahsztánba, ahol részt vesz öt közép-ázsiai ország, köztük Kirgizisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán csúcstalálkozóján.

Olaf Scholz korábban Kenyával is kötött hasonlómegállapodást, onnan körülbelül 250 ezer bevándorlót várnak Németországba. A német kormány így szeretné enyhíteni az országot sújtó súlyos munkaerőhiányt. A kancellár szerint az együttműködések segíthetnek enyhíteni a német gazdaságot befolyásoló munkaerőpiaci krízist.

Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×