eur:
396.36
usd:
358.74
bux:
71881.09
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA - SEPTEMBER 10: Republican presidential nominee, former U.S. President Donald Trump and Democratic presidential nominee, U.S. Vice President Kamala Harris debate for the first time during the presidential election campaign at The National Constitution Center on September 10, 2024 in Philadelphia, Pennsylvania. After earning the Democratic Party nomination following President Joe Bidens decision to leave the race, Harris faced off with Trump in what may be the only debate of the 2024 race for the White House. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nyitókép: Win McNamee/Getty Images

Magyarics Tamás az elnökjelölti vitáról: Trump szokatlanul visszafogott volt, Harris végre megmutathatta magát

A mostani vita nem dönti el a Kamala Harris és Donald Trump közötti versenyt, bár az első kommentárok szerint a jelenlegi alelnök jobban szerepelt, mint riválisa – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora, aki szerint, ha lesz újabb vita, akkor ott majd kiegyensúlyozottabb lehet a műsorvezetés. A külpolitikai szakértő szerint Kamala Harrisnek nem volt vesztenivalója, és jól élt a lehetőséggel.

Magyar idő szerint szerda hajnalban rendezték Donald Trump és Kamala Harris amerikai elnökjelöltek első tévévitáját. A két politikus hivatalos eseményen korábban még soha nem találkozott, vitázott vagy beszélt egymással, így nagy érdeklődés övezte a szópárbajukat.

Magyarics Tamás a vitát követően készített gyors felmérések adatait összegezve azt mondta az InfoRádióban, hogy a megkérdezettek több mint 80 százalékának nem változott az eddigi álláspontja, csaknem 14 százalék válaszolta azt, hogy a tévévitát látva esetleg elgondolkozik azon, hogy mégsem az eddigi támogatottjára szavaz a novemberi voksoláson, és mindössze négy százalék mondta azt, hogy valószínűleg megváltoztatja a véleményét.

A külpolitikai szakértő szerint a mostani vita nem dönti el a Kamala Harris és Donald Trump közötti versenyt, bár az első kommentárok többsége a jelenlegi alelnököt hozta ki győztesnek.

Úgy véli, Kamala Harrisnek kevesebb vesztenivalója volt, mivel az országos ismertséget tekintve Donald Trump jobban áll, 90 százalékra mérik, míg előbbi ismertsége 70 százalék körül volt a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján.

Az ELTE emeritus professzora hozzátette: az alelnök jól élt a mostani lehetőséggel, „meg tudta mutatni magát” a széles nézőközönségnek, inkább ő tudott érvényesülni ebben a vitában, mint Donald Trump, illetve fontos lehet a jövő szempontjából, hogy azok az emberek, akik nem követik napi szinten a politikát, most többet megtudhattak Kamala Harris elképzeléseiről, terveiről.

Ezzel együtt Magyarics Tamás szerint az amerikai alelnök egy-két fő kérdést, területet leszámítva „nem igazán akart belemenni a részletekbe”, viszont

kiemelten beszélt a kisvállalkozók helyzetéről, segítéséről, a gyermeknevelési támogatásokról és kedvezményekről, a lakáskeresések megkönnyítéséről, a lakhatási kérdésekről.

A külpolitikai szakértő megjegyezte: nagy kérdés, hogy a különböző elemzések, kommentárok hatására mennyire változik meg az emberek véleménye a két jelölt alkalmasságát illetően. Kiemelte, hogy a közismert személyiségek, celebritások kiállása is befolyásolhatja a társadalom véleményét, amivel arra utalt, hogy a vita után Taylor Swift az Instagramon közölte: Kamala Harrisre fog szavazni novemberben.

Magyarics Tamás úgy véli, most még nem érdemes mérleget vonni vagy jóslatokba bocsátkozni, a következő napokban dől el, milyen hatása lesz a tévévitának a választópolgárok körében. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a vita helyszínén külön stúdiót rendezett be a CNN, és

meghívott tizenhárom független, nem elkötelezett politikai szakértőt, akik közül nyolcan azt mondták, hogy Kamala Harris jobban teljesített, mint Donald Trump, akit csak öten hoztak ki győztesnek.

A vitát egyébként nem véletlenül rendezték Philadelphiában, Pennsylvania állam legnagyobb városában, ugyanis akár a végeredmény szempontjából is kulcsfontosságú lehet, hogy ki fog győzni ebben az államban.

A szakértő hozzátette: maga a tévévita meglehetősen heves és éles hangvételű volt, igaz, a korábbi Biden–Trump vitához hasonlóan ezúttal is kikapcsolták annak a jelöltnek a mikrofonját, aki nem kapott szót. Az ABC News közvetítésében azonban a megosztott képernyőn jól lehetett látni, hogy Donald Trump, illetve Kamala Harris milyen arckifejezésekkel reagált a másik mondataira. „Főleg Kamala Harrisnek voltak élénk gesztikulációi, olykor gúnyos nevetései, illetve sokszor összeráncolta a szemöldökét, ez a testbeszéd pedig azért elég sokat elárult” – jegyezte meg az ELTE emeritus professzora.

Egy kicsit meglepte, hogy Donald Trump visszafogottabb volt ahhoz képest, mint amilyen általában szokott lenni az ilyen vitákban, ugyanakkor érthető, hogy így szerepelt és ezt a hangvételt választotta, ugyanis

„visszaütött volna neki, hogyha egy női jelölttel szemben agresszíven lépett volna fel”.

Magyarics Tamás szerint nagyon fontos időszaka következik a kampánynak, nem lehet most leállni, a két elnökjelölt vélhetően bejárja az egész országot, és a kampánycsapatok kiemelt figyelmet fordítanak majd a billegő államokra. Donald Trump például Georgiába látogat a következő napokban.

A demokraták már tettek javaslatot egy következő vitára, amitől sem a Republikánus Párt, sem Donald Trump nem zárkózott el. Ha lesz még egy elnökjelölti vita, azt vélhetően a Fox News rendezné valamikor októberben, és Magyarics Tamás megítélése szerint ebben az esetben meglenne az esély és a lehetőség arra, hogy „kiegyensúlyozottabb legyen a műsorvezetés, mint most volt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Az Arab Barométer legújabb felmérése szerint az észak-afrikai országok fiatal népességének 50-70 százaléka a kivándorlást tervezi – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője. Sayfo Omar szerint az illegális migráció elsődleges kiváltó oka ma már nem a háború, hanem a szegénység és a klímaváltozás.

Magyarics Tamás az elnökjelölti vitáról: Trump szokatlanul visszafogott volt, Harris végre megmutathatta magát

A mostani vita nem dönti el a Kamala Harris és Donald Trump közötti versenyt, bár az első kommentárok szerint a jelenlegi alelnök jobban szerepelt, mint riválisa – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora, aki szerint, ha lesz újabb vita, akkor ott majd kiegyensúlyozottabb lehet a műsorvezetés. A külpolitikai szakértő szerint Kamala Harrisnek nem volt vesztenivalója, és jól élt a lehetőséggel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Vasúti utópiát épít ki az EU, lefő a kávé az autópályáknak

Vasúti utópiát épít ki az EU, lefő a kávé az autópályáknak

Ha megvalósul Mario Draghi versenyképességi csomagja, teljesen átalakulhat az Európai Unió közlekedése, amelyben a gyorsított és nagy sebességű vasutak az egész kontinenst behálóznak, kihívót támasztva a légi közlekedésnek és jelentősen hatékonyabbá téve a teherszállítást. Az uniós reformterv a fejlesztések finanszírozását is átalakítaná, hogy akár 10 óra eljussunk Párizsból Varsóba. Mindez nemcsak az emberek kényelmén javítana, hanem hatalmas növekedési potenciállal kecsegteti az EU megfáradt gazdaságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×