eur:
390.41
usd:
357.92
bux:
72786.17
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányrendezvényt tart Philadelphiában 2024. április 18-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Rourke

A demokraták belső kutatása szerint nem áll jól Joe Biden szénája - gőzerővel zajlik a visszaléptetési harc

A sajtóhoz is eljutott egy demokrata képviselők között terjedő, belső használatra készült felmérés, amely szerint Joe Biden óriási vereséget szenvedne, ha most lenne a választás. A dokumentum felfedi a Donald Trumpot legnagyobb eséllyel kihívó négy demokrata politikust is.

A BlueLabs által bemutatott, ezelőtt már részben kiszivárgott számok alapján Joe Biden nemhogy az összes napfényövezeti (Észak-Karolina, Georgia, Arizona, Nevada) és rozsdaövezeti (Pennsylvania, Michigan, Wisconsin) csatatérállamot veszítheti el, hanem olyan korábban biztosnak vélt helyeken is alulmaradhat, mint New Hampshire, Virginia és Új-Mexikó - írja a Politico cikke nyomán a Portfolio.

Az utóbbi két állam legutóbb 20 éve, 2004-ben szavazott republikánus elnökjelöltre. Joe Biden 2020-ban Észak-Karolina kivételével az összes említett államban megverte Donald Trumpot, aki ez alapján idén novemberben 330 elektori szavazattal arathat elsöprő győzelmet.

Olyan államok is szoros küzdelem helyszínévé válhatnak a felmérés szerint, mint Maine, Minnesota és Colorado, ahol 2 százalékpont közé szűkült a jelöltek közti különbség. Colorádót Joe Biden négy évvel ezelőtt még 14 ponttal nyerte. Emellett kiemelkedő az is, hogy a június 27-i vita után valamennyi államban mintegy 2 százalékponttal csökkent a jelenleg hivatalban lévő elnök támogatottsága.

Kiderült továbbá a kutatásból, hogy az alternatív demokrata jelöltek három ponttal jobban teljesítenek Joe Bidennél a billegő államokban, ugyanis a szavazók "friss arcra vágynak" - írják. A legnagyobb eséllyel Mark Kelly arizonai szenátor, Wes Moore marylandi, Josh Shapiro pennsylvaniai és Gretchen Whitmer michigani kormányzók indulnának Trumppal szemben. Ők mindannyian akár több mint 5 százalékkal nagyobb szavazatarányt érhetnének el a jelenlegi elnöknél.

A Politico szerint az adatok "új frontot nyitnak a Biden leváltásáért folytatott küzdelemben", és egyértelműen amellett szólnak, hogy egy, a jelenlegi kormányzattól független jelölt tudná legnagyobb eséllyel legyőzni Donalt Trumpot.

Másként megfogalmazva: nem Kamala Harris - teszik hozzá. A híroldalnak nyilatkozott egy olyan kongresszusi tag, aki Joe Biden visszalépését szorgalmazza. Elmondása szerint a Donald Trump elleni merénylet egyértelműen segítette a Biden-csapatot, hogy addig húzzák az időt, amíg csak lehet.

A demokrata politikus szerint szerint az esemény azt is megakadályozta, hogy számos képviselő a nyilvánosság elé lépjen a szombati, a képviselőkkel folytatott, egyáltalán nem előremutató megbeszélések után. Úgy véli, "még nincs vége", mert a párt élvonalbeli tagjai továbbra is úgy vélik, Joe Bidennek ideje lenne átadnia a stafétát. Szerinte a "végső lökés" a republikánus konvenció csütörtöki végeztével fog érkezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Öthetes csúcson járt a forint - Itt a menetelés vége?

Öthetes csúcson járt a forint - Itt a menetelés vége?

Csütörtökön délelőtt is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így 390 alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi mélypontra süllyedt az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében. Ott azonban egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését, és a délutáni órákban 358 közelébe vissza is gyengült a forint. Ma szinten tartotta az irányadó kamatokat az Európai Központi Bank, a sajtótájékoztatón pedig Christine Lagarde elnök nagyon kerülte, hogy konkrét iránymutatást adjon a szeptemberi kamatcsökkentés esélyeivel kapcsolatban, így a devizapiacokon elmaradtak a nagyobb kilengések.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×