eur:
391.21
usd:
359.1
bux:
72364.4
2024. július 16. kedd Valter
Joe Biden amerika elnök a Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa elleni merényletről beszél a washingtoni Fehér Házban 2024. július 14-én. Előző este Trump beszéde közben lövések dördültek a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen. A politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Joe Biden: hiba volt a célkereszt szó használata

Joe Biden amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy hiba volt nemrégiben célkeresztről beszélnie elnökjelölti riválisával, a republikánus Donald Trumppal kapcsolatban, aki ellen az elmúlt hétvégén merényletet kíséreltek meg.

Az NBC televíziónak adott interjúban mindazonáltal Biden hozzátette, hogy a múlt hét elején használt kifejezéssel szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy Trump cselekedeteit szoros figyelemmel kell követni.

"Hiba volt kimondani ezt a szót" - ismerte el az elnök. - "Azt akartam jelezni vele, hogy összpontosítani kell arra, amit tesz. (...) Korábban nem én nem voltam hajlandó elfogadni a választási eredményt" - fűzte hozzá.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Joe Biden kijelentette, hogy biztonságban érzi magát az elnökök testi épségére felügyelő titkosszolgálat védelmében annak ellenére, hogy a merénylet miatt a testületet bírálatok érték. A szolgálatot vezető Kimberly Cheatle nem sokkal korábban leszögezte, hogy teljes mértékben együttműködnek a támadás körülményeit vizsgáló független eljárásban.

A demokrata pártot képviselő Biden az NBC-nek azt is megerősítette, hogy nem száll ki az elnökjelölti versenyből az idei választásokra. A 81 éves elnök hozzátette ugyanakkor, hogy legitimnek tartja azokat a kétségeket, amelyeket az életkora kelt.

Arról is beszélt, hogy úgy készül, szeptemberben mindenképpen megtartják a következő elnökjelölti vitát Trumppal. Emlékeztetett arra, hogy a merénylet óta többször beszélt riválisával, akinek ismét gyors felépülést kívánt.

Kommentálta Joe Biden azt is, hogy Donald Trump a 39 éves James David Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjének. Úgy vélte, ez is azt mutatja, hogy a republikánus jeltölt olyan politikusokkal veszi körül magát, "akik teljes mértékben egyetértenek vele".

Címlapról ajánljuk
Olyan következik az EP életében, ami már rég nem volt

Olyan következik az EP életében, ami már rég nem volt

Kedden alakul meg az új Európai Parlament, ahol a plenáris ülés első napján a 720 képviselő elnököt és alelnököket választ. A legtöbb, 96 képviselőt Németország delegálhatta, a második Franciaország 81, a harmadik Olaszország 76 fővel. Magyarországról 21 képviselő vesz részt az EP munkájában.

Kötéssel a fülén, ikonikussá vált mozdulattal jelent meg Donald Trump – videó

A Republikánus Párt elnökjelöltje először mutatkozott nyilvánosan az ellene elkövetett merénylet óta.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×