eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Európai Unió,
Nyitókép: Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images

Gát Ákos Bence: az unió kreatív jogértelmezéssel kerülné ki a magyar vétókat

A brit Financial Times belgiumi értesülése szerint készült egy titkos munkaanyag arról, hogy az uniós tagállamok miként tudnák megkerülni a magyar vétót. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ez az unió alapelveivel ellentétes törekvés, főleg, mert Magyarország valójában nem is vétót alkalmaz.

"Az, hogy létezhet ilyen munkaanyag, az valószínű, de egyben nagyon szomorú is - mondta az Inforádióban a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodájának uniós ügyekért felelős vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kutatója. Gát Ákos Bence ezt a következtetést az egyes uniós tagállamok politikusainak megnyilvánulásaiból vonta le.

Mint mondta, a belgák már két héttel ezelőtt is felvetették, hogy valahogyan el kellene venni Magyarország szavazati jogát az Európai Unió intézményeiben. A kreatív jogértelmezéshez folyamodnának, bár a szakértő szerint ezzel jogsértést követhetnek el.

Az egyik módszer az lenne, hogy egyhangú döntéshozatalt minősített többség váltaná fel a határozatok meghozatalakor.

"Valahogy belekényszerítenék Magyarországot, hogy azokon a területeken is fogadja el a minősített többségi döntéshozatalt, amelyek egyébként egyhangúságot követelnének. Ellenben csak akkor lehet általánosságban áttérni bizonyos területeken a minősített többségre, ha ezzel minden tagállam egyetért. Tehát itt is kellene Magyarország egyetértése" - hangsúlyozta a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodájának uniós ügyekért felelős vezetője.

A minősített többség azt jelenti, hogy a tagállamok 55 százalékának - ami egyébként az uniós népesség 65 százalékát jelenti -,kellene egyetértenie. "Tehát 15 tagállam dönthetne 27 nevében olyan fontos kérdésekben is, mint a háború, vagy béke kérdése, a szankciók,

illetve általában véve a kül- és biztonságpolitika" - figyelmeztetett az NKE kutatója.

Ez azonban az uniós alapelvekkel ellentétes törekvés. Főleg, mert Magyarország valójában nem is vétót alkalmaz, hiszen ezt csak döntéssel szemben lehet. "Döntés viszont az unióban csak egyhangú lehet" - mutatott rá Gát Ákos Bence.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svájc simán verte Olaszországot

Svájc simán verte Olaszországot

A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×