eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Aerial front view of a loaded container cargo vessel traveling over calm ocean
Nyitókép: SHansche/Getty Images

Új rekordot döntöttek a tengerbe esett áruszállító konténerek

2023-ban új rekord dőlt a kereskedelmi hajózásban, ugyanis korábban még nem pottyant bele ilyen kevés konténer a vízbe a hajókról.

Friss jelentést publikált a tengerhajózási iparági szövetség, a World Shipping Council (WSC). Adataik szerint 2023 új rekordot hozott a nemzetközi vizeken: mélypontra zuhant a fedélzetekről a tengerbe esett konténerek száma - írja a szervezet által közreadott információk alapján az Origo.

Az összesítésben az áll, hogy a tavalyi év során mindössze 221 konténer hullott a tengerbe, ami elég kis szám ahhoz képest, hogy az év során a teherhajók mintegy 250 millió konténert szállítottak.

Mint írják, annak fényében ez még kedvezőbb szám, hogy korábban az azt megelőző év, 2022 tartotta ugyanezt a rekordot. Akkor egy év alatt 661 konténert hagytak el a tengeren, ez szintén jó adatnak számított a korábbi évekhez képest.

Sőt, a tavaly elhagyott 221 konténer körülbelül harmadát később sikerült kimenteni a vízből.

A szervezet először 2011-ben adott ki jelentést az elveszett áruszállítókról, 2008-as adatokkal nyitva a sort. Korábban háromévente közöltek jelentést, tavaly óta azonban átálltak évesre.

Az éves adatsorok áttekintése alapján megállapítható, hogy az évente elhagyott konténerek száma akkor magasabb, ha nagyobb számban fordultak elő szélsőséges időjárási helyzetek - írja a lap. A szélsőséges időjáráshoz kapcsolódóan veszített el 2020-ban a ONE Apus több mint 1800 konténert, illetve a Maersk Essen 750-et 2021-ben.

Nem minden esetben okolható az elhagyásokért az időjárás, arra is van példa, hogy az óriási tárolók azért potyognak a vízbe, mert nem az előírások szerint rögzítették őket, és az erősebb hullámzás hatására elmozdulnak a helyükről.

Előfordulnak navigációs hibából származó balesetek, és azok következtében konténer-elhagyások. Például 2011-ben az MV Rena nevű hajóról több mint 900 konténer esett a tengerbe, a MOL Comfort 2013-ban 4293 konténert hagyott el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×