eur:
396.48
usd:
371.13
bux:
70851.87
2024. június 26. szerda János, Pál
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és Kína közötti kapcsolatok stratégiájának szükszégsségéről rendezett vitán az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Az Európai Bizottság támogatja Washington gázai béketervét

Az Európai Bizottság (EB) teljes mértékben támogatja azt a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett átfogó, háromlépcsős ütemtervet, amely a Gázai övezetben azonnali és tartós tűzszünethez, az összes túsz szabadon bocsátásához vezethet – jelentette be csütörtökön Ursula von der Leyen, az EB elnöke a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Bariban.

„Készen állunk arra, hogy gyors és hatékony fellépéssel kivegyük a részünket a helyreállításból és az újjáépítésből, amely a két állam közötti megoldáshoz vezet” – hangsúlyozta.

A Joe Biden által május végén előterjesztett ajánlat az első szakaszban hat hétig tartó teljes tűzszünetre szólít fel, amelynek idején az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok szabadon bocsátásáért cserébe a Hamász tavaly október 7-i, Izrael elleni támadása során elrabolt túszok egy csoportját szabadon engedik.

A második szakasz az ellenségeskedések végleges befejezését és a többi túsz szabadon bocsátását irányozza elő, míg a harmadik fázisban megkezdődne a Gázai övezet újjáépítése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×