eur:
390.48
usd:
358.25
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Unsplash.com

Disznóhússal válaszolt Kína a villanyautókra

Kína dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból importált sertéshússal kapcsolatban.

Kína hétfőn dömpingellenes vizsgálatot indít az Európai Unióból importált sertéshússal kapcsolatban - jelentette be hétfőn a pekingi kereskedelmi minisztérium, válaszul az Európai Unió azon döntésére, hogy további vámokat vet ki a Kínában gyártott akkumulátoros elektromos járművekre.

A hétfőn bejelentett lépés elsősorban Spanyolországot, Hollandiát és Dániát érinti; a vizsgálat az emberi fogyasztásra szánt friss, hűtött és fagyasztott sertéshúsra és annak melléktermékeire vonatkozik.

A vizsgálat elindításának oka a kínai állattenyésztési szövetség által június 6-án benyújtott panasz - közölte a minisztérium.

Az Európai Bizottság szóvivőjének nyilatkozata szerint az Európai Unió nem aggódik a vizsgálat elindítása miatt, és az EU biztosítani fogja, hogy a vizsgálat megfeleljen a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) összes vonatkozó szabályának.

Spanyolország ugyanakkor tárgyalások indítását kérte a Kínába irányuló sertéshús-exportra vonatkozó vámok kivetésének elkerülése érdekében.

Kína tavaly mintegy 6 milliárd dollár értékben importált sertéshúst, ennek több mint felét az EU-ból, amelynek nagyjából egynegyede Spanyolországból származott. A második és harmadik helyen álló Hollandia és Dánia tavaly 620 millió dollár, illetve 550 millió dollár értékben exportált sertéshúst Kínába.

A pekingi kereskedelmi minisztérium közlése szerint a vizsgálat 2025. június 17-én zárulhat le, de szükség esetén további hat hónappal meghosszabbítható.

Alig egy hónappal azután, hogy Washington bejelentette a kínai elektromos autókra kivetett vámok megnégyszerezését 100 százalékra, Brüsszel közölte, hogy a szokásos 10 százalékos autópiaci vám felett további tételeket vet ki a Kínában gyártott akkumulátoros elektromos járművekre.

A döntés július 4-én lép hatályba, hacsak Peking nem egyezik bele az EU szerint piactorzító gyakorlatának "hatékony megoldásába".

A pekingi kereskedelmi minisztérium múlt csütörtöki bejelentése szerint Kína minden szükséges intézkedést meg fog tenni a kínai vállalatok törvényes jogainak védelme érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×