eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Gyászolók kísérik az Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter és a másik hat áldozat koporsóját szállító teherautót az északnyugat-iráni Tebrizben 2024. május 21-én. Két nappal korábban az azeri határhoz közeli Varzekán város közelében Ebrahim Raiszi iráni államfő és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is életét vesztette az őket szállító helikoptert ért balesetben. Iránban ötnapos országos gyászt rendeltek el.
Nyitókép: MTI/EPA

Iránban megkezdődött az elhunyt elnök és a többi áldozat temetési szertartása

Tebrizben kezdődik a szertartás, a koporsókat onnan Komba, majd Teheránba viszik.

Megkezdődött kedden a helikopter-szerencsétlenségben meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat, köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter temetési szertartása az északnyugat-iráni Tebrizben. Az iráni állami média helyszíni beszámolója szerint több ezren gyűltek össze a városban, hogy részt vegyenek a szertartáson.

A koporsókat ezt követően a síita iszlám egyik szent városába, az észak-iráni Komba viszik, majd Teheránba.

Az elhunyt elnököt csütörtökön helyezik végső nyugalomra szülővárosában, Meshedben, Amirabdollahiánt pedig Teheránban temetik el.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. Az őt és a külügyminisztert - valamint a többi között a tartomány kormányzóját - szállító helikopter a visszaúton, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le.

Mindeközben az iráni főügyészség bejelentette: eljárást indít azok ellen, akik az áldozatokat bármilyen formában vicc vagy gúny tárgyává teszik, valamint a szerencsétlenségről hamis információkat terjesztenek.

Iráni hivatalos források egyelőre nem közölték a baleset okát, a hatóságok azonban bejelentették, hogy az ezzel kapcsolatos vizsgálatot nem a polgári repülési szervek, hanem a hadsereg fogja lefolytatni.

Vasárnap este Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, a helikopter vélhetően a rossz időjárási körülmények miatt került bajba, az iráni állami televízió pedig ugyanezt jelentette a halálhír közzétételekor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×