eur:
395.24
usd:
368.37
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Az iráni legfőbb vezető hivatalának felvételén Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője beszédet mond, miután elültetett egy facsemetét az úgynevezett nemzeti faültetési nap alkalmából a teheráni hivatalának kertjében 2023. március 6-án. Hamenei megbocsáthatatlan bűntettnek nevezte az iráni diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokat. Hivatalos adatok szerint Iránban az elmúlt három hónapban 52 intézményben összesen több mint ezer gázmérgezés történt. A hatóságok szerint a gáztámadásokat bosszúból követték el a diáklányok ellen, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselését ellenző tüntetéseken. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.
Nyitókép: MTI/EPA/Irán legfőbb vezetőjének hivatala

Irán 5 napig gyászol - van már ideiglenes államfő is

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök ideiglenes elnöki kinevezését, és ötnapos országos gyászt rendelt el a helikopterszerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi államfő halála miatt.

"Az iráni nép igaz és fontos szolgáját vesztette el, akit egyes gonosztevők hálátlansága sem tántorított el az állandó munkától" - olvasható az ajatollah közleményében.

Az IRNA iráni állami hírügynökség továbbá azt jelentette, hogy a szerencsétlenségben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter hivatalát addigi helyettese, Ali Bakeri-Káni veszi át.

Az iráni törvények értelmében Mokbarnak - aki, akárcsak a néhai államfő, Hamenei bizalmi emberének számít - 50 napja van az új elnökválasztás lebonyolítására, melyet eredetileg 2025-re terveztek.

Mindeközben a Taszním iráni félhivatalos hírügynökség az iráni Forradalmi Gárda bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy Raiszit kedden temetik el az északnyugat-iráni Tebríz városában. Hivatalos forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a szerencsétlenül járt helikopter többi utasát szintén Kelet-Azerbajdzsán tartományban helyezik végső nyugalomra.

A baleset vasárnap délután történt a tartomány Varzekán nevű körzetében.

A szerencsétlenség miatt a nap folyamán részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnök is, azeri hivatali partnere, Ilham Aliyev pedig, aki vasárnap még találkozott Raiszival, mély megdöbbenésének adott hangot.

Iráni hivatalos források egyelőre nem közölték a szerencsétlenség okát, vasárnap este azonban Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, a helikopter vélhetően a rossz időjárási körülmények miatt került bajba, az iráni állami televízió pedig ugyanezt jelentette a halálhír közzétételekor.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×