eur:
395.2
usd:
368.38
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Gyászolók Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén Teheránban 2024. május 22-én. A három nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Irán legfőbb vezetője vezette az elnök gyászszertartását

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette szerdán a helikopter-balesetben vasárnap elhunyt Ebrahim Raiszi elnök és a többi áldozat gyászszertartását.

Az ajatollah a Teheráni Egyetemen tartotta a szertartást, ahol a halottak koporsóit iráni zászlókkal és az elhunytak fényképeivel borították. A néhai Raiszi elnök koporsóján egy fekete turbán volt elhelyezve, ezzel jelezve, hogy Mohamed próféta közvetlen leszármazottja.

„Ó Allah, mi csak jót láttunk tőle” – mondta Hamenei a halottakért mondott szokásos imában arabul, az iszlám szent könyve, a Korán nyelvén. Miután távozott, a tömeg előre sietett hogy mindenki megérinthesse a koporsókat.

A szertartás után az emberek a vállukon vitték ki a koporsókat, és azt kiabálták, hogy „Halál Amerikára!”, miközben teherautókra helyezték őket. A temetési menet ezt követően Teherán belvárosán keresztül az Azadi, vagyis "Szabadság" térre vonult, ahol a néhai elnök korábban beszédeket tartott. A gyászmenetben emberek milliói gyűltek össze az iráni állami televízió beszámolója szerint.

Teherán, 2024. május 22.
A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (j4) lerója kegyeletét Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat temetésén Teheránban 2024. május 22-én. A három nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is.
MTI/AP/Legfőbb iráni vezető hivatala
Teherán, 2024. május 22. A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (j4) lerója kegyeletét Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat temetésén Teheránban. MTI/AP/Legfőbb iráni vezető hivatala

A szertartáson részt vettek az iráni Forradalmi Gárda legfőbb vezetői, és Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője is.

A temetés előtt Haníje beszélt a tömeghez, miközben egy szónok a „Halál Izraelre!” kiáltásra buzdította a jelenlévőket.

Az elhunyt elnököt csütörtökön helyezik végső nyugalomra szülővárosában, Meshedben. A balesetben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminisztert pedig Teheránban temetik majd el.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. Az őt és a külügyminisztert - valamint a többi között a tartomány kormányzóját – szállító helikopter a visszaúton, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le.

Iráni hivatalos források egyelőre nem közölték a baleset okát, a hatóságok azonban bejelentették, hogy az ezzel kapcsolatos vizsgálatot nem a polgári repülési szervek, hanem a hadsereg fogja lefolytatni.

Vasárnap este Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, a helikopter vélhetően a rossz időjárási körülmények miatt került bajba, az iráni állami televízió pedig ugyanezt jelentette a halálhír közzétételekor.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×