eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Gyászolók Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén Teheránban 2024. május 22-én. A három nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Irán legfőbb vezetője vezette az elnök gyászszertartását

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette szerdán a helikopter-balesetben vasárnap elhunyt Ebrahim Raiszi elnök és a többi áldozat gyászszertartását.

Az ajatollah a Teheráni Egyetemen tartotta a szertartást, ahol a halottak koporsóit iráni zászlókkal és az elhunytak fényképeivel borították. A néhai Raiszi elnök koporsóján egy fekete turbán volt elhelyezve, ezzel jelezve, hogy Mohamed próféta közvetlen leszármazottja.

„Ó Allah, mi csak jót láttunk tőle” – mondta Hamenei a halottakért mondott szokásos imában arabul, az iszlám szent könyve, a Korán nyelvén. Miután távozott, a tömeg előre sietett hogy mindenki megérinthesse a koporsókat.

A szertartás után az emberek a vállukon vitték ki a koporsókat, és azt kiabálták, hogy „Halál Amerikára!”, miközben teherautókra helyezték őket. A temetési menet ezt követően Teherán belvárosán keresztül az Azadi, vagyis "Szabadság" térre vonult, ahol a néhai elnök korábban beszédeket tartott. A gyászmenetben emberek milliói gyűltek össze az iráni állami televízió beszámolója szerint.

Teherán, 2024. május 22.
A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (j4) lerója kegyeletét Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat temetésén Teheránban 2024. május 22-én. A három nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is.
MTI/AP/Legfőbb iráni vezető hivatala
Teherán, 2024. május 22. A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (j4) lerója kegyeletét Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat temetésén Teheránban. MTI/AP/Legfőbb iráni vezető hivatala

A szertartáson részt vettek az iráni Forradalmi Gárda legfőbb vezetői, és Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője is.

A temetés előtt Haníje beszélt a tömeghez, miközben egy szónok a „Halál Izraelre!” kiáltásra buzdította a jelenlévőket.

Az elhunyt elnököt csütörtökön helyezik végső nyugalomra szülővárosában, Meshedben. A balesetben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminisztert pedig Teheránban temetik majd el.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. Az őt és a külügyminisztert - valamint a többi között a tartomány kormányzóját – szállító helikopter a visszaúton, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le.

Iráni hivatalos források egyelőre nem közölték a baleset okát, a hatóságok azonban bejelentették, hogy az ezzel kapcsolatos vizsgálatot nem a polgári repülési szervek, hanem a hadsereg fogja lefolytatni.

Vasárnap este Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, a helikopter vélhetően a rossz időjárási körülmények miatt került bajba, az iráni állami televízió pedig ugyanezt jelentette a halálhír közzétételekor.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×