eur:
385.17
usd:
354.39
bux:
68251.01
2024. május 21. kedd Konstantin
Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Ebrahim Raiszi iráni államfő beszél az iráni iszlám forradalom győzelmének 45. évfordulója alkalmából Teheránban 2024. február 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal

Az iráni elnök egyelőre nem köti Izraelhez a hajnali akciót

Nem mondott semmit Ebrahim Raiszi egy rendezvényen elmondott beszédében a néhány órával korábban a közép-iráni Iszfahán város közelében bekövetkezett robbanásokról.

Ebrahim Raiszi államfő az északkelet-iráni Dámgán városban mondott beszédet több száz ember előtt. Az államfő csak nagyon röviden utalt a Közel-Kelettel kapcsolatos nemzetközi összefüggésekre. Az Izrael ellen intézett múlt hét végi iráni támadásról azt mondta, hogy "azzal megmutatták Irán tekintélyét, az iráni nép egységét és vasakaratát". Szavai szerint Iránban "minden ember és minden politikai párt egyetért abban, hogy a művelet megerősítette az iszlám köztársaság erejét és tekintélyét".

Irán a múlt hét végén drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, megtorlásul amiatt, hogy április elején Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte damaszkuszi külképviseletét. A támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítették, lényegi károkat nem okoztak. Izrael ezt követően többször jelezte, hogy nem hagyja válasz nélkül az iráni akciót.

Péntek hajnalban erős robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében, egy katonai bázis közelében, és ezeket hírügynökségi jelentésekben - elsősorban magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva - Izraelnek tulajdonították. Hivatalos iráni tájékoztatás szerint a helyi légvédelem lépett működésbe, és drónokat semmisített meg. Egyelőre sem iráni, sem izraeli részről nem erősítették meg, hogy izraeli műveletről volt szó.

"Az amerikai sajtóértesülések nem helytállók. Semmiféle külső légi támadás nem érte Iszfahánt vagy Irán bármely más részét" - jelentette ki Hoszein Dalirian, az iráni űrkutatási hivatal szóvivője.

"Csupán egy elhibázott és megalázó kísérletet tettek arra, hogy berepüljenek néhány drónnal, amelyet (az iráni légvédelem) lelőtt" - írta a szóvivő az X közösségi oldalon. Arra nem tért ki, hogy a berepülést ki hajtotta végre.

Iszfahán stratégiai városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, nukleáris kutatási és fejlesztési központok, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is ott van a támaszpontja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×