eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Konténerszállító hajó a baltimore-i Francis Scott Key híd acélszerkezetének roncsai alatt 2024. március 26-án, miután az éjjel a teherhajó az acél tartóoszlopnak ütközött, és a híd összeomlott. Eddig két embert mentettek ki a Patapsco folyóból, hat másikat még keresnek. Víz alatti radarok több járművet jeleztek a folyó mélyén.
Nyitókép: MTI/AP/Steve Helber

Hajóbaleset: gondban vannak a hídjaik állapota miatt az amerikaiak

Egy felmérés szerint minden 13. olyan rossz állapotban van, hogy akár össze is dőlhet, ha például nekiütközik egy hajó vagy földrengés történik.

A Kulcs híd 47 évig állt, és ezalatt az idő alatt soha nem érte olyan rázkódás, mint amikor a Dali, a több mint 100 000 tonnás hajó belecsapódott a napokban. A híd alig egy perc alatt összedőlt. Bár egy ilyen katasztrófa nem volt előre látható, az ütközések következtében fellépő hídomlások nem teljesen ismeretlenek, és ez elkerülhető lett volna – írta az economx.hu a CNN cikke alapján.

A Key Bridge közelmúltbeli szövetségi biztonsági ellenőrzései szerint a híd „megfelelő” állapotban volt, és marylandi kormányzó szerint teljes mértékben megfelelt a szabályoknak. De több ezer amerikai híd rossz állapotban van. Az Amerikai Építőmérnökök Társasága és a szövetségi kormány szerint Amerikában 46 000 híd szerkezete öregedett el, és 17 000-et fenyeget az összeomlás egy baleset során. A portál szerint legalább kétévente ellenőrzik az amerikai autópálya hidakat, a csoport szerint az elmúlt években csökkent a szerkezetileg hiányos hidak száma. A rossz hír azonban az, hogy a fejlesztésekre fordított kiadások aránya lelassult. A közelmúltban 125 milliárd dollárra becsülték az ország hídjavítási elmaradását.

Az extrém időjárási események, az egyre nehezebb teherautók és a nagyobb konténerhajók ütközései jelentős kockázatot jelentenek az amerikai hidakra nézve.

Az ország sok régebbi hídja érzékeny a szélsőséges időjárási eseményekre, például földrengésekre, hurrikánokra vagy magas hőségre. Az Amerikai Építőmérnökök Társaságának 2021-es jelentése szerint közel 21 000 híd alapja veszélybe kerülhet ennek hatására.

A hidakat olyan teherautók is terhelik, amelyek nehezebbek, mint amelyekre a hidakat eredetileg tervezték. Az Amerikai Építőmérnöki Társaság jelentése szerint a nehezebb teherautók, amelyek meghaladják a 40 tonnás terhelést, a hídelemek túlzott igénybevételével fenyegetnek, fémfáradást és repedést okoznak, valamint csökkentik a hidak élettartamát.

A Vízi Közlekedési Infrastruktúra Világszövetsége 2018-as jelentése szerint 1960 és 2015 között 35 nagyobb híd omlott össze világszerte hajók vagy bárkák ütközései miatt, ami 342 ember halálát okozta. Az idei év első három hónapjában összeomlott a Key Bridge Baltimore-ban, de ért baleset egy dél-kínai hidat és Argentínában is nagy kereskedelmi hajók ütközött átkelőnek.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×