eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Christian Lindner, a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke és kancellárjelöltje az ARD német országos közszolgálati televízió egyik műsorában Berlinben 2021. július 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A német kormánnyal szembemenve szigorítana a pénzügyminiszter

A súlyos költségvetési válság nyomán az elmúlt hónapokban több alkalommal is fellángolt a vita az arra rászorulóknak, elsősorban munkanélkülieknek nyújtott állampolgári juttatás, az úgynevezett Bürgergeld szigorításáról. A korábbi Hartz 4 rendszert 2023 januárjában felváltó támogatást főként a konzervatív CDU-CSU ellenzéki pártszövetség bírálja, de a kormánykoalíció pártjai között is szinte rendszeresen felújuló vita tárgya. Ezúttal - és immár nem először - a pénzügyminiszter állt elő újabb indítvánnyal.

Christian Lindner idén először február végén javasolta, hogy három évre fagyasszák be a szociális kiadásokat és a különböző támogatásokat. Indoklásként ugyanakkor nem a súlyos költségvetési hiányt, illetve az azzal járó megszorításokat említette első helyen, hanem azzal "kecsegtetett", hogy ezáltal Németország a védelembe fektethet be többet.

A koalíciós partner Zöldek Pártja ugyanakkor már akkor arra hivatkozott, hogy nem szabad a külső biztonságot a szociális biztonsággal szemben kijátszani.

Még élesebben fogalmazott az alacsony jövedelműeket segítő német jóléti egyesület vezetője, aki "társadalompolitikailag rombolónak" nevezte a védelmi költségvetés és a szociális kiadások szembeállítását.

A CDU elnöke, Friedrich Merz a közelmúltban ultimátumot adott a kormánynak a költségvetés hiány csökkentésére, és ennek kapcsán többek között a Bürgergeld rendszerének szigorítására utalt.

A szóban forgó állampolgári juttatás maximális összege az arra rászorulók számára havi 563 euró

(mintegy 210 ezer forint; a német nettó bér 2780 euró körül van).

A szabad demokrata pénzügyminiszter ezúttal a Rheinsche Post című lapnak nyilatkozva a támogatási rendszer felülvizsgálatát sürgette. Lindner azzal érvelt, hogy az állampolgári juttatás nem feltétel nélküli alapjövedelem.

"Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy azok az emberek, akik tudnak dolgozni, valóban dolgozzanak" - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ezt több módon is ösztönözni lehet. Ennek kapcsán említette a különböző munkavállalási ajánlatokat, de azok elutasítása esetén az esetleges szankciókat is.

A miniszter - aki a legkisebb koalíciós párt, az FDP elnöke is - úgy vélekedett, hogy a német lakosság többsége a "Bürgergeldet" igazságtalannak tartja, mert túl kevéssé ösztönöz a munkavállalásra.

Szerinte hozzájárulást jelentene a társadalmi békéhez, ha a juttatással kapcsolatban a hibás döntéseket korrigálnák.

"Zárt ajtók mögött ezt hallom a szociáldemokraták egyes vezetőitől is" - állította a Scholz-kormány pénzügyminisztere, aki szerint hozzá kellene kezdeni a rendszer átalakításához.

Christian Lindner ugyanakkor elutasította a két koalíciós társ, az SPD és a Zöldek Pártja bírálatait az általa tervezett adócsökkentések miatt. Ha a szociális juttatásokat az árak alakulásához kívánják igazítani, akkor ugyanígy kell eljárni a dolgozó emberek adóival kapcsolatban is - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

"Koalíciós partnereink nem vonakodnak a Bürgergeld emelésétől, ugyanakkor harcolnak a szakemberek és a vezetők, valamint a középosztály egyszerű inflációs kompenzációja ellen" - rótta fel a szabad demokrata politikus.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×