eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke és listavezetője kampánygyűlést tart Brémában 2021. szeptember 14-én. A parlamenti választásokat szeptember 26-án tartják Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Christian Lindner kipakol: az FDP a német kormány népszerűtlenségének áldozata

A liberális pártelnök szerint súlyos probléma, hogy a kormány eltérő módon, kiszámíthatatlanul kommunikál.

Köztudott, hogy nincs a helyzet magaslatán az Olaf Scholz kancellár vezette, a szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló német kormánykoalíció. Az elmúlt hónapok felmérései a koalíciós pártok folyamatos mélyrepüléséről tanúskodnak, a népszerűségi listát hatalmas fölénnyel az ellenzéki konzervatív pártszövetség a CDU/CSU vezeti. A koalíció népszerűtlensége ugyanakkor leginkább a liberálisokat sújtja, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jövő évi parlamenti választások eredményeként a szabad demokraták be sem jutnának a a Bundestagba.

A nagy hagyományokkal rendelkező és az elmúlt évtizedekben több kormánykoalícióban másodhegedűsként közreműködő FDP számára sokként hatott az a legutóbbi felmérés, amely a pártnak jövőre mindössze 4-4,5 százalékot és ezzel együtt parlamenti búcsút jósolt.

A közvélemény-kutatási eredményt a kancellári tisztség jövő évi várományosának tartott CDU-elnök is komolyan vette. Friedrich Merz szerint a Kereszténydemokrata Unió a jövő évi választások nyomán legszívesebben az FDP-vel lépne koalícióra, erre azonban a liberálisok várható parlamenti kudarca kapcsán kevés az esély.

Ez késztethette a szabad demokrata pártelnököt, egyben a kormánykoalíció pénzügyminiszterét, Christian Lindnert arra, hogy állást foglaljon az FDP helyzetével kapcsolatban. A pártot 2013 óta vezető politikus ZDF televíziónak nyilatkozva a koalíciós partnereket vádolta saját pártjának népszerűtlenségéért. Szerinte

az FDP különösen szenved attól, hogy egy "rendkívül népszerűtlen" kormánykoalíció tagja, egyben áldozata is.

A kormánypolitika kiszámíthatatlansága leginkább pártját sújtja – tette hozzá. Közös sikernek nevezte ugyan, hogy a súlyos költségvetési válság közepette, hosszas viták után végül mégis kitartottak a hitelek felvételét akadályozó, az alkotmányban rögzített adósságfék mellett. Felrótta ugyanakkor, hogy a létrejött megállapodás ellenére a szociáldemokraták és a zöldek több politikusa továbbra is új hitelfelvételt sürget.

Név szerint is bírálta a zöldpárti alkancellárt és gazdasági minisztert, Robert Habecket, aki túlzottan sok adósságot akar felvállalni, és maga akarja eldönteni, hogy mely ágazatok kapjanak támogatást.

"Úgy vélem, ez súlyos probléma. Ez egy olyan kormány, amely eltérő módon, kiszámíthatatlanul kommunikál"

– fogalmazott Christian Lindner.

Noha a párt egyes szervezetei az elmúlt hónapokban többször is sürgették a koalícióból történő kilépést, a pártvezetés ezt elutasította. A múlt év végén erről a tagság körében országos felmérést is végeztek, de szűk többség a "maradás" mellett foglalt állást.

Nyilatkozatában Lindner arra szólította fel a koalíciós partnereket, hogy a kiszámíthatóság érdekében tegyék meg a szükséges lépéseket, különös tekintettel a 2025-ös költségvetés tervezetének nyári kidolgozására.

A jövő évi választási előrejelzésekkel kapcsolatban ugyanakkor elkerülte, hogy állást foglaljon a jelenlegi koalíció esetleges folytatása mellett.

"A következő választáson önállóan indulunk"

– fogalmazott, hangoztatva, hogy ez elengedhetetlen a választási sikerhez. Az FDP gyengesége összefügg azzal, hogy nem független erőként tekintenek a pártra, hanem a kormánykoalíció részeként – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×