eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ten Thousand Euro In Stack Against Euro Banknotes Background
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Szakértő az EU-csúcs előtt: nem Ukrajna megsegítése a vita tárgya, hanem a forrása és a mértéke

Uniós csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Brüsszelben. Az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós támogatás lesz a fő vitatéma.

Az Európai Bizottság 2023 nyarán terjesztett be egy javaslatot egy úgynevezett "Ukrajna-eszköz" létrehozására, mert az unió addigi támogatásai kifutottak. Az Európai Parlament októberben jóváhagyta az indítványt, ami decemberben a Tanács elé került.

Íjgyártó István, Magyarország volt kijevi nagykövete, a Magyar Külügyi Intézet főtanácsadója és vezető kutatója az InfoRádióban azt mondta, ez egy három pillérből álló eszköz.

"Az első része az ukrán államnak nyújtandó, vissza nem térítendő támogatás, a második egy beruházási keret, a harmadik pedig egy technikai segítségnyújtás, önkormányzatok, intézmények támogatása, hogy a megfelelő reformokat az ukránok a felkészülés során ezen a szinten is meg tudják tenni" – mondta a szakértő arra is utalva, hogy Ukrajna végső soron az Európai Unióba igyekszik hosszabb távon.

Az eredeti elképzelés szerint Ukrajna pénzügyi támogatásából

  • 17 milliárd eurót az EU közös költségvetése biztosítana,
  • a fennmaradó 33 milliárd eurót hitel formájában, hitelfelvétel segítségével biztosítaná a közösség.

"Ez egy négy évre szóló 50 milliárdos keret lenne, tulajdonképpen a mostani EU-s költségvetési ciklus kifutásáig szolgálna arra a célra, hogy az EU által biztosított forrásoknak legyen egy ilyen központosított változata" – ecsetelte Íjgyártó István.

A vita nem azon megy, hogy Ukrajnának szüksége van-e erre a pénzre, és nem is azon, hogy az uniónak érdekében áll-e támogatni a megtámadott országot – hangsúlyozta a volt nagykövet. "Ami a problémája a történetnek a kezdetektől, hogy hogy jött ez ki, miként számolták ki az intézmények, hogy pont ennyi pénzre van szükség, és az így oszoljék meg. A 17 milliárdhoz, amit a költségvetésből kell biztosítani, módosítani kell a büdzsét, illetve a 33 milliárdért újból hitelekbe veri magát az Európai Unió, ilyen a Covid idején egyszer már történt" – idézte fel a két, külön-külön is jelentős tétellel kapcsolatban.

Szerinte a pénz felhasználása és annak ellenőrzése is erősen kétséges Ukrajnában, annyira bizonytalan a helyzet. Ezért képviseli a magyar kormány azt az álláspontot, hogy az unió ne verje magát adósságba, hanem keressenek egy költségvetésen kívüli megoldást, és évente legyen ellenőrizve, hogy Ukrajna hogyan használja fel a pénzt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×