eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Joan Donoghue elnöklő bíró (j5) a hágai Nemzetközi Bíróság üléstermében 2024. január 26-án. A bíróság a mai napon döntést hoz abban az ügyben, amelyben Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt. Dél-Afrika népirtás vádjával kezdeményezett eljárást Izrael ellen arra hivatkozva, hogy a zsidó állam a Gázai övezet ellen indított offenzívájával megsértette a népirtásról szóló, 1948-as ENSZ-egyezményben foglalt kötelezettségeit. Az izraeli külügyminisztérium visszautasította a vádat, a civileket élő pajzsként használó Hamászt téve felelőssé a Gázai övezet több mint 25 ezer halottjáért.
Nyitókép: MTI/EPA/Remko De Waal

Nemzetközi jogász: Izraelnek és a palesztinoknak sem tetsző Hága döntése

Izraelnek nem kell azonnal befejeznie a Gázai övezetben folytatott katonai műveletét, de kellő gondossággal kell eljárnia – így döntött a hágai Nemzetközi Bíróság. A nemzetközi jogász szerint az ehhez hasonló ideiglenes intézkedéseket nagyjából felerészben veszik figyelembe, Izrael azonban vélhetően be fogja tartani. Oroszország az egyik ellenpélda, amelyet az Ukrajna ellen indított háború azonnali felfüggesztésére szólított fel a hágai Nemzetközi Bíróság még 2022 márciusában.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Nemzetközi Bíróság (ICJ) felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében. Erről az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke tájékoztatott azon eljárás keretében, amelyet Dél-Afrika indított Izraellel szemben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérve.

Tóth Norbert szerint arra számítani lehetett, hogy a dél-afrikaiak ideiglenes intézkedési kérelmének a bíróság helyt ad, véleménykülönbségek azzal kapcsolatban voltak, hogy vajon ez az ideiglenes intézkedés mit fog előírni. Voltak olyanok, akik azt gondolták, hogy esetleg a katonai műveletek felfüggesztését is elő fogja írni a Nemzetközi Bíróság, de ez nem történt meg. Ehelyett azt írta elő Izrael számára, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a népirtást elkerülje Gázában, illetőleg azokról az intézkedésekről, amelyeket ennek érdekében Izrael tesz, készítsen egy jelentést és azt egy hónapon belül nyújtsa be a hágai törvényszéknek – ismertette a nemzetközi jogász az InfoRádióban.

A szakértő szerint fontos hangsúlyozni, hogy

a Nemzetközi Bíróság a népirtás kérdésében nem döntött, még akkor sem, ha sokan ezt fogják kiolvasni a végzésből.

Mint hozzátette, a bíróság a határozatában, ha nem is feltételezi, de a népirtás elleni egyezmény érintettségét felveti. Tóth Norbert szerint amúgy érdekesek a döntést követő visszhangok: sem izraeli, sem palesztin oldalról nem igazán elégedettek. Utóbbiak azt szerették volna, ha a bíróság kimondja a hadműveletek felfüggesztését az ideiglenes intézkedésről szóló végzésben, míg Izrael azt várta, hogy a bíróság elutasítja Dél-Afrikának a kérelmét, sőt leveszi a napirendről ezt az ügyet. „Köztes döntés történt, de őszintén szólva inkább Izraelnek kedvez” – fogalmazott a nemzetközi jogász.

A végzés arra is kiterjed, hogy Izrael a humanitárius – kórházakkal, ellátórendszerekkel kapcsolatos – szempontokat is maximálisan vegye figyelembe – erősítette meg Tóth Norbert, egyebek mellett arra is rámutatva, hogy

ha egy fegyveres összeütközés során civilek halnak meg, az automatikusan még nem háborús bűncselekmény.

A nemzetközi jog ugyanis abból indul ki, hogy egy háborúban, illetve jogszerű hadműveletben – „Izrael jogszerűen gyakorolja az önvédelem jogát ebben az esetben” – nemcsak katonák vagy hadviseletesek vannak, hanem mások is. De az érintett félnek bizonyítania kell, hogy mindent megtesz a civilek megóvása érdekében – magyarázta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×