eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
WASHINGTON, DC - APRIL 28: Florida Gov. Ron DeSantis (L) speaks while meeting with U.S. President Donald Trump in the Oval Office of the White House on April 28, 2020 in Washington, DC. Trump met with DeSantis to discuss ways that Florida is planning to gradually re-open the state in the wake of the COVID-19 pandemic. (Photo by Doug Mills/The New York Times/Pool/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Elemző: azért bukott el Ron DeSantis, mert senki sem lehet jobb Trump, mint maga Trump

A floridai kormányzó azért kényszerült visszalépésre az előválasztáson, mert radikális megnyilvánulásaival elidegenítette magától azokat a republikánus választókat, akik nem akarják Donald Trumpot elnökjelöltnek – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Veres Kristóf arra számít, hogy a következő időszakban parázs szócsaták lesznek a versenyben maradt két legesélyesebb jelölt, Nikki Haley és Donald Trump között.

Ron DeSantis, Florida kormányzója múlt hét végén bejelentette, hogy kiszáll a republikánus elnökjelöltségért zajló versenyből, miután a közvélemény-kutatási adatok szerint komoly hátránya került Donald Trumppal szemben, ráadásul az iowai előválasztáson csak második lett – nagyon lemaradva a volt elnök mögött.

Donald Trumpnak így egyetlen jelentős kihívója maradt: Dél-Karolina korábbi kormányzója, Nikki Haley, aki 2017 és 2018 között éppen az elnöksége alatt az Egyesült Államok nagykövete volt az ENSZ-ben. Ron DeSantis visszalépése után azt is közölte, hogy Trumpot támogatja a két jelölt közül.

Veres Kristóf az InfoRádióban elmondta: Ron DeSantis jól mérte fel, hogy nem tudja legyőzni az előválasztáson Donald Trumpot, hiába építette fel arra az elgondolásra az egész kampányát, hogy „jobbról előzi meg” a korábbi amerikai elnököt. A kutató hozzátette: a floridai kormányzó „bizonyos kultúrháborús ügyekben jóval radikálisabb álláspontot képviselt” Donald Trumpnál, ezzel azonban

elidegenítette magától azokat a republikánus választókat, akik nem akarják Trumpot elnökjelöltnek.

„A Republikánus Párton belül a nagyobb választói tömb a centrum felé húz, és nem Trumptól még jobbra van. Egyszerűen nem működött az, amit DeSantis próbált csinálni, mert senki nem lehet jobb Trump, mint maga Trump” – fogalmazott Veres Kristóf.

Miben jobb Nikki Haley Ron DeSantisnál?

Hozzátette: Nikki Haley-nek viszont sikerült az, ami Ron DeSantisnak nem, ugyanis egyértelműen meg tudta határozni magát Trumppal szemben. Dél-Karolina volt kormányzója egy olyan profilt épített fel magának, amely számos kérdésben centrista álláspontot képvisel, nyit a demokrata szavazótábor felé és a „függetlenek felé is kacsingat”. Az elemző meglátása szerint főként az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi és katonai támogatást, valamint az abortusz kérdését illetően figyelhető meg ez a megközelítés, politikai megfontolás Nikki Haley kampányában.

Veres Kristóf elmondta: egyértelművé vált, hogy

azok a republikánus szavazók, akik ellenzik Trump politikáját, Nikki Haley-t fogják támogatni.

Felhívta a figyelmet, hogy azért nagyon fontos a most következő New Hampshire-i republikánus előválasztás, mert nemcsak a regisztrált republikánus szavazók adhatják le voksaikat, hanem a függetlenek is, akik akár az összes szavazó 40-45 százalékát is kitehetik az előválasztáson. Ez pedig azért lényeges, mert Nikki Haley-nek nagyon magas a támogatottsága a függetlenek között New Hampshire-ben is.

Donald Trump azt hozza, ami már sokszor bevált

Az előválasztási kampány eddigi szakaszában rendkívül éles szócsaták bontakoztak ki Donald Trump és Ron DeSantis között. A Danube Institute vezető kutatója emlékeztetett, hogy tavaly leginkább DeSantist támadták Trump hirdetései, ezeket azonban az utóbbi hetekben „átkalibrálták”, és Nikki Haley lett a legfőbb célpont. Ez is azt mutatja, hogy bőven voltak előzményei DeSantis visszalépésének, a Republikánus Párton belül sokan már jóval a hét végi bejelentést megelőzően valószínűsítették, hogy ilyen döntés születhet.

Veres Kristóf kiemelte, hogy Donald Trump erős fegyverei az említett politikai hirdetések. A kampánycsapata nagyon hatékonyan használja ezeket, ami a New Hampshire-i adatokon is jól látszódik. Az utóbbi hetekben ugyanis csökkent itt Nikki Haley pozitív megítélése a republikánus előválasztók körében.

Donald Trump vezet, míg Nikki Haley 50 százalék alá került.

„Egy biztos: nagyon erős, komoly szócsatákra számíthatunk közöttük a következő időszakban” – jegyezte meg az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×