eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Férfi sétál át az elnéptelenedett New York-i Times Square-en 2020. március 26-án. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására New York állam kormányzója elrendelte a vendéglátóhelyek, mozik, szórakozóhelyek zárva tartását, az éttermek csak elvitelre és házhozszállítással szolgálhatják ki a vásárlókat. Donald Trump amerikai elnök előző nap azt nyilatkozta, hogy a New York államban kialakult járványhelyzet a legsúlyosabb az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Csizmazia Gábor: ismét Trump–Biden párviadal jöhet, és a témák sem változnak

Szinte biztosra vehető, hogy ismét Donald Trump és Joe Biden közül választanak elnököt novemberben az amerikaiak. A jelenlegi és a korábbi elnök küzdelmének végeredménye azonban még megjósolhatatlan.

Szinte biztosra vehető Joe Biden regnáló és Donald Trump előző amerikai elnök újabb összecsapása a novemberi amerikai elnökválasztáson. A bizonytalansági tényező Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika-kutató Intézetének tudományos munkatársa szerint csak az, hogy a Donald Trump elleni vádemeléseknek mi lesz a sorsuk. A szakértő szerint az a valószínűbb, hogy nem lesz jogi hatásuk, mert vagy nem ítélik el a volt elnököt, vagy nem zárulnak le az ügyek az elnökválasztásig.

"Azt tartom valószínűnek, hogy lesz olyan konkrét vádemelés – a legutolsó, a georgiai, ahol komolyabb vádak fogalmazódtak meg –, amely akkor is érvényben lesz még, amikor november 5-én lezajlik a választás és január 20-án hivatalba lép az elnök" – mondta Csizmazia Gábor. A folyamatot ugyanakkor az elnök nem tudja leállítani, ugyanis egy tagállamban zajlik, tagállami hatáskörrel; a két szövetségi hatáskörben lévő eljárást azonban a mindenkori elnök le tudja állítani, ha tehát Trump nyer, ez várható is.

Az elnökválasztás esélyei azonban még megjósolhatatlanok,

ugyanis nem sikerült eltalálni a legutóbbi, félidős választások eredményeit sem.

"A félidős választások 2022-ben valóban nem hozták a papírformát, hiszen elvileg nyertek a republikánusok, visszanyerték az alsóházat, de a demokraták váratlanul jól teljesítettek, ennek az oka az abortuszkérdés volt. A fő kérdés az, hogy visszajön-e idén novemberben ez a téma: az általános válasz az, hogy persze, ez egy örökzöld kérdés, ahogy a fegyvertartás is, de több államban azóta is tartottak választást, népszavazást is az abortusz kérdéséhez kapcsolódóan, egyáltalán nem biztos, hogy ez egy mindenhol tisztázatlan, meg nem vitatott kérdés marad 2024 novemberében. Kérdőjel tehát, hogy ezt tudják-e a demokraták mozgósító elemként alkalmazni majd" - ecsetelte Csizmazia Gábor.

Ha tudják, meg tudják szerinte majd szorítani a republikánusokat, ugyanakkor a republikánusok előszedhetik a bevándorlás témáját, mert nem mindenki elégedett a Biden-adminisztráció bevándorlási politikájával. "Ez a két téma, amely megkeverheti az erőviszonyokat egyes helyeken" – tette hozzá.

Az Egyesült Államokban tehát november 5-én tartanak elnökválasztást, ekkor döntenek az amerikaiak a képviselőház 435 székéről, 34 szenátusi pozíciójáról, illetve 13 államban a kormányzó személyéről is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×