eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én. Az elnökválasztást 2024 őszén tartják az Egyesült Államokban. Jelenleg a republikánus szavazók 69 százaléka támogatja Trump jelöltségét, míg a második legnépszerűbb Ron DeSantis floridai kormányzót 13 százalék. Az elnökjelöltségről döntő előválasztási folyamat január közepén kezdődik Iowa államban, az elnökválasztást 2024 őszén tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Charlie Neibergall

Szakértő: leperegnek Donald Trumpról a legdurvább kritikák is

Pár nappal a republikánus elővásztás előtt Chris Christie visszalépésével háromra fogyatkozott Donald Trump kihívóinak száma. Ráadásul a mérések szerint alig van esélyük arra, hogy legyőzzék a volt elnököt.

Egy héttel a republikánusok előválasztási küzdelme előtt Donald Trump toronymagasan vezet, több mint 52 százalékos előnye van az őt követő, fej fej mellett haladó Nikki Haley és Ron DeSantis előtt (11-10,9 százalék), a tőlük lemaradó Vivek Ramaswamy és a visszalépő Chris Christie támogatottsága azonban országos szinten már nehezen mérhető – mondta az InfoRádióban Csizmazia Gábor.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint Trump eleve favoritnak számított a többi jelölthöz képest, a négyévnyi elnökségnek köszönhetően kialakult bázisa az előválasztáson is fontos támogatást jelent számára. Ráadásul - részben a szimpátiafaktor miatt - a támogatottsága minden egyes vádemelés során nőtt.

Gyakorlatilag leperegnek róla a legdurvább kritikák, vádak és rágalmak is, és az elnöki teljesítményét is jónak értékelik – véli Csizmazia Gábor. Elmondása szerint Trump tábora úgy látja, hogy a mindennapi területeken és a bevándorlás területén a Biden-adminisztráció nem teljesítette az ígéreteit. Ezért Trump kampányának visszatérő eleme lesz a két ciklus eredményeinek összehasonlítása, azon belül is az illegális bevándorlás (mondván, Trump idejében nem volt ennyi illegális bevándorló), az infláció növekedése (annak ellenére, hogy a Biden-kormány lenyomta valamelyest az inflációt), valamint a megnövekedett üzemanyagárak.

Azzal, hogy Chris Christie befejezte elnökjelölti kampányát és kiszállt az előválasztásból, a volt amerikai elnöknek néhány nappal az előválasztás kezdete előtt már csak három republikánus kihívója maradt. Esélyeiket az elnöki teljesítmény és tapasztalat hiánya is gyengíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×