eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Olaf Scholz német kancellár a berlini kancellária épületénél felállított karácsonyfa előtt 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Szakértő a válságról - Akár előre hozott választások is jöhetnek Németországban

A gazdák tudták formába önteni a Németország-szerte tapasztalható társadalmi elégedetlenséget - mondta az InfoRádióban Bauer Bence. Szerinte a kormánykoalíció "süllyedő hajóját" adott esetben a szabad demokraták hagyhatják el elsőként.

Támogatásaik csökkentése miatt hétfő óta Németország-szerte traktoros tüntetéseket tartanak a gazdák, a vasutasok pedig kedden magasabb bérekért kezdtek sztrájkba.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint komoly feszültségek vannak Németországban, Olaf Scholz kancellár elutasítottsága 80 százalékos. A szakértő az InfoRádióban úgy vélekedett: a szövetségi kormánynak nincs lehetősége visszavonni a megszorításokat, ezért szakadhat a koalíció, de új kancellár vagy előre hozott választás is jöhet.

"Még a sztrájk kezdete előtt a német kormánykoalíció abban állapodott meg, hogy a most tervezett agrártámogatás megvonását több lépcsőben venné csak vissza, és 2026-ig szűnne meg. Már ebben az évben elmaradna azonban a támogatás 40 százaléka. Ez a gazdáknak nem felel meg, további sztrájkok várhatók" - fogalmazott.

Szerinte a tiltakozások nagy társadalmi feszültségekre is rámutatnak, általános zöldellenes attitűd jelent meg, és a gazdák akciója "csak a jéghegy csúcsa".

"Nagyon rosszak a kormány népszerűségi adatai, ilyen népszerűtlen kormány régen volt már Németországban. Strukturális problémákkal küzd a rendszer, az elégedetlenségnek most a gazdák tudtak formát ölteni" - magyarázta Bauer Bence.

Az elégedetlenség részben a gazdasági problémákkal, részben a fel nem dolgozott krízisekkel függ össze a szakértő szerint.

"Németország nagyon későn keveredett ki a Covid-válságból, de

a német jelzőlámpa-koalíció a társadalom szerint sok olyan bürokratikus intézkedést is tett, amelyet például a gazdák ellehetetlenítésnek éreznek"

- tette hozzá.

Most már két párt, a CDU és az AfD is a gazdák mellé állt, de a kormányzat mozgásterét a szakértő megítélése szerint jelentősen korlátozza az, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 2024-es büdzsétervezetet. Most "minden sarkon próbálnak spórolni", ugyanakkor sok váratlan kiadás - ukrajnai fegyverszállítás, menekültellátás, energiaválság - is felmerül, amelyekből nem akarnak lefaragni.

A koalíción belüli ellentétekről elmondta: a szabad demokraták és a szociáldemokraták most még egy platformon vannak, de szerinte nagyon hamar bekövetkezhet egy olyan pont, amikor a szabad demokraták "kiszállnak".

"Négy fontos választás lesz az évben: június 9-én EP-választás következik, szeptemberben pedig Brandenburgban, Türingiában és Szászországban voksolnak majd. Amennyiben a szabad demokraták csúnyán leszerepelnek, kiszállhatnak, Olaf Scholz pártja pedig kisebbségben folytatja a kormányzást, kancellárcserét hajt végre, sőt, elképzelhető egy előre hozott választás is" - ecsetelte Bauer Bence az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×