eur:
390.68
usd:
366.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Üres vágányok a Déli pályaudvaron 2015. február 1-jén. A pályaudvarra nem közlekedhetnek vonatok, miután január 31-én este újabb kövek estek a vágányra és tovább csúszott a támfal földje a Déli és a Kelenföldi pályaudvarok közötti alagútnál.
Nyitókép: Lakatos Péter

Megbénult Németország: kaján üzenetet küldött a kancellárnak Dmitrij Medvegyev

A gazdák az utakat blokkolják, a vasúti közlekedést pedig sztrájk ejtette fogságba. Nehéz helyzetben a német kormány.

Nincs könnyű helyzetben a német kormány. Napok óta tüntetnek a német gazdák, traktorjaikkal rendkívüli közlekedési fennakadásokat okozva, most pedig a mozdonyvezetők kezdtek sztrájkot. Munkabeszüntetésük az egész országra kiterjedően szinte teljesen megbénította elsősorban a személyszállítást, de a teherszállítást is. Az Olaf Scholz kancellár vezette koalíció kutyaszorítóba került, vagy enged, vagy rendkívüli nehézségekkel kell szembenéznie.

A mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL a német állami vasúttársasággal, a Deutsche Bahnnal (DB) áll harcban, mindenekelőtt jelentős béremelést és a munkaidő csökkentését követelve. Az eddigi tárgyalások nem hoztak eredményt, és a szakszervezet ennek nyomán határozta el az egyelőre péntek estig tartó munkabeszüntetést. Azt ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy a sztrájkot folytatja, ha nem jön létre megegyezés.

Ami pedig a következményeket illeti, az országban kora reggeltől csaknem teljesen leálltak a személyszállító vonatok, és rendkívüli korlátozások vannak a teherszállításban is. A távolsági közlekedésben a megszokott szolgáltatások több mint nyolcvan százaléka megbénult, de nem sokkal jobb a helyzet a regionális közlekedésben sem. Az utasok a vasút szokásos információs csatornáin értesülhetnek arról, hogy mikor és hová juthatnak, azaz nem juthatnak el. Az utazókat arra kérték, hogy szerda és péntek között tervezett utazásaikat halasszák el.

A Deutsche Bahn vezetősége felszólította a szakszervezetet, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, és hasonló kéréssel állt elő a német közlekedési miniszter, Volker Wissing is. A vasúttársaság előző nap a hesseni tartományi munkaügyi bíróságon próbálta megtorpedózni a sztrájkot, de kísérlete kudarcot vallott.

De nincsenek sokkal könnyebb helyzetben a közutakon közlekedők sem. A támogatások csökkentése ellen az ország valamennyi tartományában tüntető gazdák továbbra is több helyütt traktorokkal akadályozzák az autópályákra történő feljutást. Számos városban, köztük Münchenben, Berlinben vagy Hamburgban ugyancsak traktoros felvonulással akadályozzák a városi forgalmat.

A gazdák az őket érintő szigorú megszorítások, az eddigi állami támogatások jelentős csökkentése ellen tiltakoznak. Noha a koalíció bizonyos kompromisszumokra hajlik, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének változatlan biztosítására, a gazdaszövetség mindezt elutasította. A tervek szerint a gazdák mindaddig folytatják tiltakozásaikat, amíg a kormány nem hajlandó a támogatások teljes helyreállítására.

Ennek jegyében az elkövetkező napokra is blokádokat, tüntetéseket és tiltakozó gyűléseket jelentettek be.

Az elmúlt két nap tiltakozásait ugyanakkor mind a gazdák, mind a hatóságok békésnek jellemezték. A hatóságok korábban aggódtak amiatt, hogy a tiltakozó felvonulást radikális csoportok, köztük a szélsőjobboldali Reichsbürger csoport saját céljaira használhatja fel. A tartományi hatóságok szerint az eddigi tiltakozó akciók során nem történt különösebb rendzavarás. A rendőrég szakszervezetének vezetője ugyanakkor panaszkodott amiatt, hogy az állandó készültség miatt teljesítőképességük határáig jutottak.

Orosz kacaj

Sajátos módon gúnyolta ki a német kormányt Dmitrij Medvegyev korábbi orosz állam-, illetve kormányfő. Az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese a gazdák tiltakozása kapcsán súlyos nehézségeket jósolt Olaf Scholz kancellár kormányának.

A gazdák támogatását ugyan megszüntették, miközben Ukrajna csillagászati összegekkel történő támogatása Németországgal a főszerepben folytatódik – fogalmazott Medvegyev az X portálon közzétett üzenetében

"Ha a dolgok így folytatódnak, az ukrán nacionalisták hamarosan Berlinbe exportálhatják a számukra bevált fegyvert, a majdani tüntetéseket"

– hangoztatta Medvegyev, aki szerint felettébb kétséges, hogy Olaf Scholz kitart-e. Mindenesetre Oroszország "rosszmájú érdeklődéssel" fogja követni az eseményeket – hangoztatta Vlagyimir Putyin egyik legfőbb bizalmasa.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×