eur:
395.1
usd:
365.39
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Fellázadtak a német háziorvosok

Válságtanácskozást hívott össze Karl Lauterbach egészségügyi miniszter.

Az elmúlt hetekben a háziorvosok szerte az országban rendkívüli túlterheltségre panaszkodtak, amit nem utolsósorban a párhuzamosan terjedő járványos megbetegedések, a koronavírus, az influenza és a légúti fertőzések okoztak. Az év végén olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy a háziorvosi rendelők a karácsony utáni napokban számos helyütt tiltakozásul zárva tartottak, amit viszont a miniszter vett igencsak rossz néven.

Ezt követően a háziorvosok szövetsége indítványozta, hogy tartsanak válságtanácskozást a kialakult helyzet lehetséges rendezése érdekében. A szövetség utalt arra, hogy az orvosokra rendkívüli teher nehezedik, a betegeknek hosszú várakozási időt kell elviselniük, túlzott a bürokrácia és mindehhez mérten "nem tisztességes" a fizetés.

A miniszter az elmúlt hónapokban hozott rendeleteket a háziorvosok terheinek mérséklésére, így például a betegállományba vétel, továbbá a receptfelírás könnyítésére, valamint a digitalizálás előmozdítására. Értesülések szerint a tanácskozáson Karl Lauterbach reformokat ígért. Arra tett ígéretet, hogy a háziorvosok számára elsősorban a biztosítókkal szemben nagyobb pénzügyi szabadságot irányoz elő. Megígérte azt is, hogy még januárban törvénytervezetet terjeszt a parlament elé az orvosi honoráriumok eddigi plafonjának megszüntetésére.

A fő célok között említette továbbá a háziorvosok terheinek csökkentését, a betegek várakozási idejének mérséklését valamint az ellátásukra rendelkezésre álló idő növelését.

A jelenleg érvényben lévő rendszer rendkívül bürokratikus, sajátos, a háziorvosok és a biztosítók közötti bonyolult elszámoláson alapul. Az orvosok számára egyfajta havonkénti kezelési költségvetést biztosítanak, ami a hónap vége előtt rendszerint kimerül.

A miniszter szerint a reform költségei "három számjegyű milliós" összegre rúghatnak, de - mint fogalmazott - "biztosan nem lesz egymilliárd eurós nagyságrend". Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva Lauterbach azt hangoztatta, hogy a reform költségeit a betegbiztosítók növekvő bevételeiből kellene finanszírozni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a szövetség adatai szerint jelenleg mintegy ötezerre rúg a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A válságtanácskozáson a miniszter is elismerte, hogy nincs elegendő háziorvos, ezért Lauterbach úgy véli, hogy az orvostanhallgatók számát évi ötezerrel kellene növelni. A háziorvosok szövetsége ezt a tervet "helyesnek és fontosnak" minősítette.

Mindezzel egy időben a gyermekorvosok országos szövetsége sérelmezte, hogy súlyos gyógyszerhiány akadályozza a gyermekek, illetve fiatalok szükséges ellátását. A szövetség szerint

országos a hiány különféle gyógyszerekből, köztük a penicillinből.

Ez azért is veszélyes, mert a penicillin legjobb antibiotikum a streptococcus fertőzések ellen. A szövetség elnöke szerint a penicillinnek célzott hatása van, ha viszont szélesebb hatású antibiotikumra kellene váltani, az növelné a rezisztencia kockázatát – jelentette ki. Hangsúlyozta azt is, hogy a gyermekkórházak is rendkívül túlterheltek. Gyakori, hogy súlyosan beteg gyermekeket kell áthelyezni egyik kórházból a másikba a túlterheltség miatt.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×