eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Fellázadtak a német háziorvosok

Válságtanácskozást hívott össze Karl Lauterbach egészségügyi miniszter.

Az elmúlt hetekben a háziorvosok szerte az országban rendkívüli túlterheltségre panaszkodtak, amit nem utolsósorban a párhuzamosan terjedő járványos megbetegedések, a koronavírus, az influenza és a légúti fertőzések okoztak. Az év végén olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy a háziorvosi rendelők a karácsony utáni napokban számos helyütt tiltakozásul zárva tartottak, amit viszont a miniszter vett igencsak rossz néven.

Ezt követően a háziorvosok szövetsége indítványozta, hogy tartsanak válságtanácskozást a kialakult helyzet lehetséges rendezése érdekében. A szövetség utalt arra, hogy az orvosokra rendkívüli teher nehezedik, a betegeknek hosszú várakozási időt kell elviselniük, túlzott a bürokrácia és mindehhez mérten "nem tisztességes" a fizetés.

A miniszter az elmúlt hónapokban hozott rendeleteket a háziorvosok terheinek mérséklésére, így például a betegállományba vétel, továbbá a receptfelírás könnyítésére, valamint a digitalizálás előmozdítására. Értesülések szerint a tanácskozáson Karl Lauterbach reformokat ígért. Arra tett ígéretet, hogy a háziorvosok számára elsősorban a biztosítókkal szemben nagyobb pénzügyi szabadságot irányoz elő. Megígérte azt is, hogy még januárban törvénytervezetet terjeszt a parlament elé az orvosi honoráriumok eddigi plafonjának megszüntetésére.

A fő célok között említette továbbá a háziorvosok terheinek csökkentését, a betegek várakozási idejének mérséklését valamint az ellátásukra rendelkezésre álló idő növelését.

A jelenleg érvényben lévő rendszer rendkívül bürokratikus, sajátos, a háziorvosok és a biztosítók közötti bonyolult elszámoláson alapul. Az orvosok számára egyfajta havonkénti kezelési költségvetést biztosítanak, ami a hónap vége előtt rendszerint kimerül.

A miniszter szerint a reform költségei "három számjegyű milliós" összegre rúghatnak, de - mint fogalmazott - "biztosan nem lesz egymilliárd eurós nagyságrend". Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva Lauterbach azt hangoztatta, hogy a reform költségeit a betegbiztosítók növekvő bevételeiből kellene finanszírozni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a szövetség adatai szerint jelenleg mintegy ötezerre rúg a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A válságtanácskozáson a miniszter is elismerte, hogy nincs elegendő háziorvos, ezért Lauterbach úgy véli, hogy az orvostanhallgatók számát évi ötezerrel kellene növelni. A háziorvosok szövetsége ezt a tervet "helyesnek és fontosnak" minősítette.

Mindezzel egy időben a gyermekorvosok országos szövetsége sérelmezte, hogy súlyos gyógyszerhiány akadályozza a gyermekek, illetve fiatalok szükséges ellátását. A szövetség szerint

országos a hiány különféle gyógyszerekből, köztük a penicillinből.

Ez azért is veszélyes, mert a penicillin legjobb antibiotikum a streptococcus fertőzések ellen. A szövetség elnöke szerint a penicillinnek célzott hatása van, ha viszont szélesebb hatású antibiotikumra kellene váltani, az növelné a rezisztencia kockázatát – jelentette ki. Hangsúlyozta azt is, hogy a gyermekkórházak is rendkívül túlterheltek. Gyakori, hogy súlyosan beteg gyermekeket kell áthelyezni egyik kórházból a másikba a túlterheltség miatt.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×