eur:
389.42
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Wall of sand bags to stop flooding.
Nyitókép: Sally Anscombe/Getty Images

Az árvíz sújtotta területekre látogatott a német kancellár, de nem fogadták örömmel

Olaf Scholz kancellár alig néhány napon belül a második árvíz sújtotta tartományt, Szász-Anhaltot kereste fel, és ezúttal is kormányzati támogatást ígért a károk helyreállításához.

Olaf Scholz, akit a tartomány konzervatív miniszterelnöke, Reiner Haseloff kalauzolt, a közszolgálati televíziók beszámolója szerint tájékozódott a kialakult helyzetről, és főként a mentési, helyreállítási munkálatok állásáról. "Senkit nem hagyunk magára" – idézte az ARD a kancellárt, akit a híradások szerint "lenyűgözött" a helyiek szolidaritása. Scholz hangsúlyozta azt is, hogy a kormány a segítségnyújtás hatékonysága érdekében összehangolja tevékenységét a tartományokkal.

A rendkívüli látogatás során ismét felmerült annak eshetősége, hogy a több tartományt sújtó rendkívüli helyzet miatt a kormány függessze fel a költségvetési kiadásokat korlátozó, az alkotmányban is rögzített úgynevezett adósságféket. A tudósítások szerint a kancellár erre nem adott egyértelmű választ, de hangsúlyozta a szolidaritás és a tartományokkal való együttműködés szükségességét. Az említett adósságfék felfüggesztését a súlyos költségvetési válság miatt főként a pénzügyminiszter, a szabad demokrata Christian Lindner ellenzi.

A kancellár kíséretében lévő Steffi Lehmke környezetvédelmi miniszter az elmúlt napok ezzel kapcsolatos bírálatai nyomán kijelentette, hogy

a kormány megvizsgálja a katasztrófavédelem hatékonyságát.

A kialakult válságos helyzet nyomán szakértők ugyanis a jelenlegi árvízvédelem felülvizsgálatát sürgetik. Mindenekelőtt arra utalnak, hogy az éghajlatváltozás következményeként az árvízi folyamatok változásával, illetve gyakoriságuk növekedésével kell számolni. A miniszter úgy vélekedett, hogy a katasztrófavédelem fejlesztése érdekében közép- és hosszú távú koordinációra van szükség a szövetségi és a tartományi kormányok között.

Az ARD beszámolója szerint a kancellári vizitet egy kisebb csoport bekiabálásokkal igyekezett megzavarni.

Scholzot "bűnözőnek" nevezték, azt hangoztatva, hogy politikája "hazugságokon" alapul.

Kritikus a helyzet a többi érintett tartományban, így mindenekelőtt Alsó-Szászországban, de Észak-Rajna-Vesztfáliában és Türingiában is. Továbbra is az árterületeken töltések meggyengülése okozza a legnagyobb aggodalmat.

A Német Meteorológiai Szolgálat szerint a jövő hét elejétől hidegebb és szárazabb légtömegek hozhatnak "enyhülést" az országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×