eur:
384.61
usd:
353.75
bux:
69815.74
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának a portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án. Három nappal korábban az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij „Wagner” Utkint, a zsoldoscsoport parancsnokát szállító magánrepülőgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Megtalálták az embert, aki felelhet Jevgenyij Prigozsin haláláért

Ma már Vlagyimir Putyin jobbkezeként emlegetik az egykori szovjet kémet, aki jóváhagyhatta a zsoldosvezér elleni merényletet.

A Wall Street Journal beszámolója szerint Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezért merényletben ölték meg, és azt is tudni véli, hogy pontosan ki áll ennek hátterében - írja a Portfolio.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője augusztus végén Embraer Legacy 600 típusú repülőgépének biztonsági ellenőrzésére várt az egyik moszkvai repülőtéren, a Wall Street Journal jelentése szerint ismeretlenek ekkor helyeztek el egy kis robbanószerkezetet a gép szárnya alatt. Körülbelül 30 perccel a felszállás után, közel 9 ezer méteres magasságban robbant a bomba, a repülő pedig lezuhant, tíz utasa életét vesztette - írja a lap.

A források szerint a Jevgenyij Prigozsin elleni merényletet két hónapig tervezték, Nyikolaj Patrusev, Vlagyimir Putyin orosz elnök volt kémje és régi szövetségese hagyta jóvá.

Mint írja a lap, ez az információ korábban nem volt ismert, a Wall Street Journal szerint nyugati hírszerzési tisztviselőktől, valamint egy volt orosz hírszerzőtiszttől származik. A merényletre utaló bizonyítékok ellenére a Kreml tagadta, hogy köze lenne Prigozsin halálához. Maga Vlagyimir Putyin is felvetette, hogy a gép fedélzetén lévő kézigránát felrobbanása okozhatta a szerencsétlenséget.

A Wagner-vezér Moszkvával való szembefordulása, majd június végi lázadása egyre nagyobb aggodalomra adott okot az orosz vezetés számára, mivel több tízezer katonának parancsolt. Nyikolaj Patrusev közbelépett, hogy megfékezze a Putyin uralmával szembeni eddigi legnagyobb kihívást - ismertetik, majd hozzáteszik, ez egyúttal lehetőség is volt számára, hogy végleg eltávolítsa a zsoldosvezért. A Putyin jobbkezének is hívott vezető lépése Prigozsin ellen hozzájárult ahhoz, hogy az orosz elnök megszilárdítsa az irányítást Oroszországban a 2024-es elnökválasztás előtt.

Nyikolaj Patrusevről azt írják,

olyan ember, aki értelmezi Putyin politikáját és hatékonyan hajtja végre utasításait.

Az elnök vezetése alatt bővítette az orosz biztonsági szolgálatokat, és számos merényletben vett részt belföldön és külföldön egyaránt. Növekvő ismertsége, valamint fia, Dmitrij mezőgazdasági miniszterré való kinevezése egyesek szerint arra enged következtetni, hogy ő lehet Putyin lehetséges utódja. Úgy látja, hogy Oroszország harcban áll az Egyesült Államokkal, amely szerinte el akarja lopni Oroszország olaját és ásványkincseit.

Az incidens alátámasztja Patrusev befolyását az orosz biztonsági apparátuson belül, és azt, hogy képes nagy horderejű műveleteket hatékonyan végrehajtani - írja a portál az amerikai lap értesülései alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget. A NATO parlamenti gyűlése támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól - Oroszország számára ez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×