eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának a portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án. Három nappal korábban az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij „Wagner” Utkint, a zsoldoscsoport parancsnokát szállító magánrepülőgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Megtalálták az embert, aki felelhet Jevgenyij Prigozsin haláláért

Ma már Vlagyimir Putyin jobbkezeként emlegetik az egykori szovjet kémet, aki jóváhagyhatta a zsoldosvezér elleni merényletet.

A Wall Street Journal beszámolója szerint Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezért merényletben ölték meg, és azt is tudni véli, hogy pontosan ki áll ennek hátterében - írja a Portfolio.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője augusztus végén Embraer Legacy 600 típusú repülőgépének biztonsági ellenőrzésére várt az egyik moszkvai repülőtéren, a Wall Street Journal jelentése szerint ismeretlenek ekkor helyeztek el egy kis robbanószerkezetet a gép szárnya alatt. Körülbelül 30 perccel a felszállás után, közel 9 ezer méteres magasságban robbant a bomba, a repülő pedig lezuhant, tíz utasa életét vesztette - írja a lap.

A források szerint a Jevgenyij Prigozsin elleni merényletet két hónapig tervezték, Nyikolaj Patrusev, Vlagyimir Putyin orosz elnök volt kémje és régi szövetségese hagyta jóvá.

Mint írja a lap, ez az információ korábban nem volt ismert, a Wall Street Journal szerint nyugati hírszerzési tisztviselőktől, valamint egy volt orosz hírszerzőtiszttől származik. A merényletre utaló bizonyítékok ellenére a Kreml tagadta, hogy köze lenne Prigozsin halálához. Maga Vlagyimir Putyin is felvetette, hogy a gép fedélzetén lévő kézigránát felrobbanása okozhatta a szerencsétlenséget.

A Wagner-vezér Moszkvával való szembefordulása, majd június végi lázadása egyre nagyobb aggodalomra adott okot az orosz vezetés számára, mivel több tízezer katonának parancsolt. Nyikolaj Patrusev közbelépett, hogy megfékezze a Putyin uralmával szembeni eddigi legnagyobb kihívást - ismertetik, majd hozzáteszik, ez egyúttal lehetőség is volt számára, hogy végleg eltávolítsa a zsoldosvezért. A Putyin jobbkezének is hívott vezető lépése Prigozsin ellen hozzájárult ahhoz, hogy az orosz elnök megszilárdítsa az irányítást Oroszországban a 2024-es elnökválasztás előtt.

Nyikolaj Patrusevről azt írják,

olyan ember, aki értelmezi Putyin politikáját és hatékonyan hajtja végre utasításait.

Az elnök vezetése alatt bővítette az orosz biztonsági szolgálatokat, és számos merényletben vett részt belföldön és külföldön egyaránt. Növekvő ismertsége, valamint fia, Dmitrij mezőgazdasági miniszterré való kinevezése egyesek szerint arra enged következtetni, hogy ő lehet Putyin lehetséges utódja. Úgy látja, hogy Oroszország harcban áll az Egyesült Államokkal, amely szerinte el akarja lopni Oroszország olaját és ásványkincseit.

Az incidens alátámasztja Patrusev befolyását az orosz biztonsági apparátuson belül, és azt, hogy képes nagy horderejű műveleteket hatékonyan végrehajtani - írja a portál az amerikai lap értesülései alapján.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×