eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Jevgenyij Prigozsin magánrepülőgépének roncsai a lezuhanás helyén. Forrás: X / Lord Bebo
Nyitókép: Forrás: X / Lord Bebo

A Prigozsin-gép tíz áldozata – a Wagner-névadótól a pénzügyi guruig

Jevgenyij Prigozsin magángépén a Wagner csoport több kulcsfigurája is utazott, akik ugyancsak életüket vesztették a katasztrófában.

A Wagner csoport története homályos és tagjairól is általában keveset tudni, de néhányukkal már név szerint is lehetett találkozni a sajtóban. A BBC annak járt utána, hogy kik voltak azok, akik Jevgenyij Prigozsin gépén tartózkodtak, amikor az útban Moszkvából Szentpétervárra a földbe csapódott.

Dmitrij Utkin

A 63 éves férfi feltehetően a magánhadsereg egyik alapítója, hiszen 2014 óta tagja volt a zsoldoscsapatnak. Bár pontos szerepe nem világos, annyi bizonyos, hogy a Wagner csoport frontemberként tevékenykedett. Sőt, a zsoldoscsapatot is valószínűleg Utkinról nevezték el, aki meggyőződéses náci volt és ezért lett az álneve – Adolf Hitler kedvenc zeneszerzője után – Wagner.

Ezt erősítik meg az utolsó ismert üzenetei is, amelyeket júniusban a Fehéroroszországban táborozó zsoldosoknak küldött egy Wagner-párti közösségimédia-csatornán. Kevés fénykép van Utkinről, de az egyiken jól látszanak a náci tetoválásai:

Dmitrij Utkin, aki Jevgenyij Prigozsin egyik zsoldoskapitánya volt. Vállára az SS jelvényét és a Hauptsurmführer, vagyis századosi rendfokozatot tetováltatta. Forrás: X / OЭDIРOVICH
Dmitrij Utkin, aki Jevgenyij Prigozsin egyik zsoldoskapitánya volt. Vállára az SS jelvényét és a Hauptsurmführer, vagyis századosi rendfokozatot tetováltatta. Forrás: X / OЭDIРOVICH

Egy feltehetően 2013 tájékán íródott életrajzát a Bellingcat oknyomozó webhely megtalálta és nyilvánosságra hozta. Eszerint Utkin 1988 és 2008 között a GRU-nál, azaz orosz katonai hírszerzésnél szolgált. Hadműveletekben is részt vett, amelyekért állami kitüntetéseket kapott. Szakmai ismeretei között pedig a fegyverhasználatban szerzett jártasságát is megemlíti.

Miután kilépett a katonai hírszerzéstől, Utkin pénzért vállalt különböző fegyveres szolgálatokat és 2014-ben kapcsolatba került a Prigozsin-féle magánhadsereggel. A zsoldosok akkoriban titkos akciókkal segítették a kelet-ukrajnai orosz szeparatistákat. Utkin hamar kitűnt és a csapat egyik meghatározó figurája lett. Feltételezések szerint részt vett a csoport szíriai és afrikai műveleteiben. A BBC dokumentumokkal igazolta, hogy Utkin, illetve a Wagner szerepet játszott a líbiai polgárháborúban is.

Akkoriban az orosz kormány tagadta, hogy Moszkvának bármi köze lenne a zsoldossereghez. Egy 2016-ban készült képen azonban Utkin és a Wagner több meghatározó tagja Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett látható egy Kremlbeli fogadáson.

Dmitrij Utkin és a Wagner csoport néhány vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában a moszkvai Kreml.ben rendezett fogadáson 2016-ban.
Dmitrij Utkin és a Wagner csoport néhány vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában a moszkvai Kreml-ben rendezett fogadáson 2016-ban.

Putyin elnök azóta elismerte, hogy a Wagner csoportot az orosz kormány pénzelte.

Valerij Csekalov

Róla azt tartják, hogy a 2000-es évek elejétől Prigozsin közeli munkatársa volt. A 47 éves Csekalov lehetett a zsoldosvezér üzleti tanácsadója, és ő intézhette a Wagner csapat pénzügyeit is. A gazdasági szakember több jelentős üzletben is segített, például ő hozta össze 2017-ben az Evro Polis céggel kötött megállapodást. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint a vállalkozást Bassár el-Aszad kormánya szerződtette a szíriai olajmezők védelmére, cserébe az onnan származó bevételek 25 százalékát Prigozsin, illetve a Wagner kapta. Ebből fizették a zsoldosok bérét és vásároltak fegyvereket, illetve más hadfelszereléseket.

Csekalovot amerikai és ukrán szankciók sújtották a Prigozsinnal való kapcsolatai miatt, az Evro Polis ellen pedig több ország kormány büntetőintézkedéseket hozott.

Jevgenyij Makarjan, Szergej Propusztyin, Alekszandr Totmin és Nyikolaj Matuszejev

Az utaslistán szereplő ​​másik négy férfi minden bizonnyal a Wagner csoport zsoldosai lehettek. Utkinnel és Csekalovval ellentétben ők nem szerepelnek a nemzetközi szankciós listákon, így valószínűleg nem is volt jelentős szerepük a csapatban. Mivel Prigozsint szoros védelem vette körül – főleg a Wagner-zendülés után –, talán a testőrei lehettek. Az ukrán hírszerzés listáján viszont csak Jevgenyij Makarjan, Szergej Propusztyin és Alekszandr Totmin szerepel, de Nikolaj Matuszejev neve egyetlen adatbázisban sem található.

Alekszej Levsin pilóta, Rusztam Karimov másodpilóta és Krisztina Raszpopova légiutas-kísérő

A lezuhant gépen vesztette életét a teljes személyzet is. Róluk nagyon kevés információt találtak a BBC munkatársai. Még azt sem lehet tudni, hogy valamelyik Prigozsin-féle cégnél álltak-e alkalmazásban, vagy egy külső vállalat munkatársai voltak. Prigozsinról köztudott, hogy rendszeresen utazott magánrepülőgéppel, és ezeken az utakon többnyire a balesetben érintett repülőt, egy brazil gyártmányú, Embraer Legacy 600-ast használt. A Reuters szerint a gépet 2019-ben az Egyesült Államokban szankció alá helyezték. Ekkor papíron eladták és egy másik társaság tulajdonában, új nyilvántartásba vették. Azonban az cég is Prigozsinhoz volt köthető.

Jevgenyij Prigozsin Embraer Legacy 600 üzleti magángépe, amely tíz emberrel a fedélzetén zuhant le az oroszországi tveri körzetben. Forrás: Lord Bebo
Jevgenyij Prigozsin Embraer Legacy 600 üzleti magángépe, amely tíz emberrel a fedélzetén lezuhant az oroszországi tveri körzetben. Forrás: Lord Bebo

A BBC független forrásokból nem tudott információkat szerezni a repülőgép személyzetéről. Ám a hozzátartozóikkal készített interjúk részletei megjelentek az orosz online médiában. Ebből az derül ki, hogy a 39 éves Raszpopova nem sokkal a felszállása előtt még beszélt a családjával, és fényképeket is tett közzé a közösségi oldalakon.

A 29 éves Karimov apja úgy nyiltakozott, hogy a fia mindössze három hónapja dolgozott a cégnél és a hónap elején ünnepelte negyedik házassági évfordulóját.

A gép kapitánya, az 51 éves Levsin ugyancsak házas volt, két gyermek maradt utána. Hivatásos pilótaként, egész felnőtt életében a repülésben dolgozott.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×