eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Jevgenyij Prigozsin sírja a Szentpéterváron. Forrás: X / World News Guru
Nyitókép: Forrás: X / World News Guru

Megszólalt a Kreml Prigozsin halálának körülményeiről

Nem indul nemzetközi vizsgálat a Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg alapítójának halálát okozó repülőgép-baleset körülményeinek felderítésére - közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal, a Kreml szóvivője.

Leszögezte, hogy kizárólag belső, azaz orosz vizsgálat lesz. "Ez kizárólag a mi orosz vizsgálatunk, így ebben az esetben nem lehet szó semmilyen nemzetközi vonatkozásról" - fogalmazott Peszkov.

Arra a médiaértesülésre reagált, amely szerint

az Embraer típusú gépeket gyártó Brazília nem vesz részt a vizsgálatban.

Prigozsin az orosz hatóságok közlése szerint egy hete vesztette életét, amikor a Tveri területen lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángéppel. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzeten, köztük a Wagner alapítója és a csoport műveleti parancsnoka, Dmitrij Utkin.

Prigozsin két hónappal azután halt meg, hogy júniusban kudarcba fulladt lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen. A Wagner zsoldosai átvették az irányítást Rosztov városa felett, majd Moszkva felé nyomultak előre, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna, de mintegy kétszáz kilométerre a fővárostól végül visszafordultak.

A Kreml visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin elnök rendelte volna el a zsoldosvezér meggyilkolását, és "spekulációnak" minősítette az erre vonatkozó célzásokat.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×