eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Súlypont-áthelyeződés zajlik a migrációban, Magyarországot is érinti

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, azaz a Frontex ebben a hónapban is összegezte az Európai Unió külső határain történt illegális határátlépések számát. Az InfoRádióban Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője beszélt a részletekről.

Ezek a havi jelentések nagyon rövid, csak a számadatokat tartalmazó, tehát a mögöttes folyamatokat nem részletező anyagok.

"A számok alapján a legmeglepőbb az, hogy idén eddig a nyugat-afrikai útvonalon a Kanári-szigetek, Spanyolország felé 27 730 irreguláris belépés történt, 95 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezen kívül nagy a növekedés a közép-mediterrán térségben is, a 143 613 fő 68 százalékos emelkedést mutat. A kelet-mediterrán útvonalon is növekedés van, Görögországba és Ciprusra 45 122 ember lépett be, ez 24 százalékos növekmény" - világította meg a hátteret az InfoRádióban Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Csak októberben - az összes útvonalon - 49 600 fő érkezett az öreg kontinensre az észlelések szerint, ami 18 százalékkal nagyobb a tavaly októberi számnál.

A "küldő" országok aktuális "mennyiségi" rangsorának élén Szíria, valamint Guinea és Elefántcsontpart áll.

Időjárás, jogi környezet

Az áradatnak megítélése szerint most a kedvezőtlenebbé forduló időjárás tud gátat vetni, de nyomatékosította: az embercsempész-hálózatok "nagyon élénken figyelik azt is, hogy az adott dél-európai országokban hogyan változik a jogszabályi környezet, illetve milyen intenzitással dolgoznak az illetékes szervek az egyes partszakaszokon".

"A nyugat-afrikai nagy növekedés mögött az lehet, hogy a közép-mediterrán útvonal az embercsempészet szempontjából veszélyesebb útvonallá vált, mint a nyugat-afrikai, ezért inkább arrafelé torlódnak fel azok a migránsok, akik Európába szeretnének jutni."

Hozzátette: Spanyolország valószínűleg ezt a helyzetet kezelni tudja, habár most, hogy az épp kormányt alakító Pedro Sánchez a katalán szeparatizmus felé "bizonyos fokú elfogadással" fordult a hatalomra kerülésének elérése érdekében, és még kérdés, meddig tud ez kitartani, nem a migráció van az ottani politika homlokterében. Mindazonáltal a három "küldő" országgal Spanyolországnak van kétoldalú visszatoloncolási megállapodása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×