eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pedro Sánchez spanyol kormányfő sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Eldőlt: Pedro Sánchez lesz a spanyol miniszterelnök, Palesztinát kíván és amnesztiát ad

A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát.

A spanyol parlamentben a miniszterelnök-választás egy kétnapos ülésen zajlott le. A törvényhozás alsóházának épülete körül már napokkal korábban biztonsági kordont vont a rendőrség és korlátozta az átmenő forgalmat, hogy távol tartsa a katalán amnesztiatörvény ellen csaknem két hete tüntetők tömegét.

A jelöltet a 350 fős törvényhozásban 179 képviselő támogatta, 171-en ellene szavaztak.

Megválasztásához abszolút többségre, legalább 176 voksra volt szüksége, ezért nemrég - a katalán amnesztiáról szóló törvényjavaslatnak köszönhetően - megegyeztett a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjaival is, ami nagy felháborodást keltett politikai ellenfelei körében. (Emellett a PSOE még október végén koalíciós megállapodást kötött a több baloldali pártot tömörítő Sumar formációval.)

"Sánchez úr nem megkapta a támogatást, csekkekkel vásárolta meg, amit mindannyian fizetünk"

- jelentette ki szerdán a legnagyobb ellenzéki párt, a Néppárt elnöke. Alberto Núnez Feijóo hangsúlyozta: Pedro Sánchez mögött nincs többség, mert nem nyert választást, így nem a választók szavazták meg miniszterelnöknek.

"Spanyolország nevében, Spanyolország érdekében, a spanyolok közötti egyetértésért amnesztiát adunk a katalán függetlenségi folyamat során vádemelés alá vont személyeknek. Ez egy olyan intézkedés, amelyet a katalán társadalom jelentős része kért, és amelyet politikai képviselőinek 80 százaléka, valamint az ülésteremben jelenlévő erők többsége jóváhagyott" - indokolt miniszterelnök-jelölti programbeszédében Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez újbóli kormányfővé választása esetére elkötelezte magát Palesztina elismerése mellett önálló államként,

amelyet a palesztin nép által jogosan követelt igénynek és a fennálló konfliktus megoldásának nevezett. Mindazonáltal egyrészt azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt, elítélve a "palesztinok válogatás nélküli gyilkolását" Gázában és Ciszjordániában, másrészt kifejezte, hogy Spanyolország "Izraellel van" az október 7-én elszenvedett terrortámadás elutasításában és megválaszolásában.

Programjának elemeit ismertetve szerdán kiemelte: a haladás útját kínálja, és egyetlen célja a spanyolok életének javítása, előmozdítva az európai értékeket és a pluralitásról folytatott párbeszédet. Tervezett intézkedésként bejelentette a többi közt az élelmiszerek jelenleg érvényes kedvezményes általános forgalmi adójának fenntartását a következő fél évben, ingyenes tömegközlekedés biztosítását a kis-, és fiatalkorúak számára, valamint a munkanélkülieknek, továbbá

a munkaidő csökkentését heti 37,5 órára.

Pedro Sánchezt október elején kérte fel a posztra IV. Fülöp király, miután a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását.

Beiktatásához esküt kell tennie az alkotmányra VI. Fülöp király jelenlétében, majd várhatóan megnevezi kormányának tagjait.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×