eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Először ültettek át sikeresen szemet, hatalmas előrelépés ez

Ugyan a beteg nem lát az új szemével, de nem is ez volt a beavatkozás célja.

Amerikai sebészek sikerrel hajtották végre egy teljes szemgolyó beültetését, amire korábban még nem volt példa – írja a HVG a Reuters híradása alapján. A 46 éves Aaron Jamesen még májusban végezték el a beültetést, melyre azt követően került sor, hogy a férfi arcának bal oldala munka közben súlyosan károsodott egy nagyfeszültségű balesetet során, ami érintette a bal szemét is.

A súlyos sérülések miatt az orvosok először egy részleges arcátültetést terveztek, ennek részeként döntöttek úgy, hogy megpróbálkoznak a teljes szembeültetéssel. A NYU Langone Health sebészcsapata által elvégzett, 21 órás beavatkozás hat hónap múltán már sikeresnek mondható: jól működik a beültetett szemgolyó érhálózata, és a retina is ígéretesnek látszik.

Maga a puszta tény is, hogy transzplantáltunk egy szemet, óriási előrelépés. Ez olyasmi, amiről már évszázadok óta gondolkodnak, ellenben még sosem vitték végbe

- hangsúlyozta az orvosi bravúr jelentőségét Eduardo Rodriguez, a csapat vezetője. Hozzátette, nagyszerű lenne, ha a látás is helyreállna, de egyelőre csak a sikeres operáció volt a cél.

Aaron James tudatában volt annak, hogy a beavatkozás nem fogja visszaadni a látását. Azért is ment bele a műtétbe, mert az ebből nyert tapasztalatok mentén ezzel is segítheti a következő beteget – aki már akár láthat is – írja a portál. Ez egyébként még az ő esetében sem teljességgel kizárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×