eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay

"Határok nélküli" európai választási listák és körzetek miatt tiltakozik a Fidesz

Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága (AFCO) által bemutatott, az uniós szerződések módosítására vonatkozó javaslat megsemmisítené a tagállamok szuverenitását - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

Gál Kinga kijelentette, a jelenleg mutatkozó veszélyek idején kulcsfontosságú lenne az Európai Unió tevékenységének hatékonyabbá tétele a háború, a terrorizmus és a migráció okozta nehézségek kezelésében.

Az európai parlamenti szakbizottság uniós szerződések módosítására vonatkozó javaslata azonban nem erősíti az Európai Uniót, hanem jelentős mértékben gyengíti a tagállamok nemzeti érdekei és szuverenitásának csorbítása által. Ez súlyos támadást jelent a nemzetállamok ellen - jelentette ki.

A politikus rámutatott, hogy az Európai Uniónak a közös kihívásokra közös megoldásokat kell találnia. Ehelyett az Európai Parlament olyan jelentéseket dolgoz ki, amelyek a tagállami szuverenitás elvonása és a központosítás irányába terelnék az európai integrációt - hívta fel a figyelmet.

"Az EP a jelenlegi szöveg alapján alapvető nemzeti érdekeket sért, súlyosan beavatkozna a tagállami hatáskörökbe és csorbítaná szuverenitásukat

  • a transznacionális listák,
  • az európai választókerületek és egy európai választási hatóság létrehozásának javaslatával.
  • Eltörölné továbbá az egyhangú döntéshozatalt az Európai Unió Tanácsában.

Ezeket a javaslatokat a leghatározottabban elutasítjuk" - fogalmazott.

A fideszes politikus elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a kis és közepes tagállamok érdekeit súlyosan sértő és a lojális együttműködés elvét megkérdőjelező javaslatok az uniós szerződések módosításáról szóló európai parlamenti jelentésben is megjelennek.

Az EP alkotmányügyi bizottságában megszavazott, az uniós alapszerződések módosítására irányuló javaslat egy központosított, a tagállamokat semmibe vevő, szuverenitásukat megsemmisítő "Európai Birodalmat" vizionál. A tagállamok megalázása, a lojális együttműködés elvének megsértése helyett vissza kellene szerezni Európa erejét, versenyképességét és méltó helyét a világban - tette hozzá Gál Kinga.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×